Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

SM-finalen 2002: Pixbo mästare efter rekordlång dramatik

Ett slumpmål efter 96 minuters spel gjorde Pixbo Wallenstam till svenska mästare 2002. Och det blev ett drama utan dess like.

Efter 20 år och många års av favoritskap blev Pixbo Wallenstam för första gången svenska mästare och kunde ta död på vedertagna ”Pixbo kan inte vinna” som var speciellt populärt att använda i Stockholmsområdet. Men det satt hårt inne. Finalen mot Balrog på Hovet inför 4 300 åskådare utvecklades till ett jättedrama.

Anders Hellgård blev den stora hjälten när hans strumprullare från halva planen hittade in bakom Balrogmålvakten Niklas Lärnvåg efter 35 minuter och 59 sekunders sudden death.

– Jag såg att Jerker Lundgren stod framför målvakten men att det blev mål såg jag aldrig. När Jerker och de andra började hoppa förstod jag att bollen gått in, som Anders Hellgård summerade det.

Finalmatchen bjöd på en sprakande inledning med tre mål (2-1 till Balrog) på två minuter och 30 sekunder. Förutom att Niklas Lärnvåg bjöd på Pixbos mål var han strålande med en handfull räddningar av hög klass vilket innebar att det stod 2-2 efter första perioden.

"Det tog ett tag innan jag förstod att vi vunnit"

Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam

Mittperioden och inledningen av den tredje blev betydligt mer taktisk och mer stillastående än den sprakande öppningen. Det var Pixbo som efter en trippelräddning av Joakim Ågren och med en tremålsskytt i Jerker Lundgren såg till att placera sig i förarsätet. Pixbo hade 5-3 att gå på med sex minuter kvar. Men Balrog reste sig genom varsitt långskott av Mika Kohonen och Peter Lundin som tack vare mycket folk på kassen innebar både reducering och kvittering på knappa två minuter.

Förlängningen kännetecknades av mycket trötta spelare där lagen utbytte chanser till dess att Anders Hellgård hittade nätmaskan.

– I början av sudden var man på hugget så fort något av lagen hade ett anfall. Då stod jag på tårna och var beredd på ett mål. Sedan orkade jag inte. Det fick bli ett byte i taget, sa Anders Hellgård och berättar vad han kände efter avgörandet:

- Man försvinner på något sätt, blir bara helt tokig och springer runt. Det tog ett tag innan jag förstod att vi vunnit, sa han.

Anders Hellgårds mål efter nästan två perioders förlängning innebar inte bara historia för Pixbo utan också för svensk innebandy som redan året därpå ändrade om till maximala tio minuters förlängning för att kunna hålla finaldagens schema.

– Hade någon i januari sagt att vi skulle ta SM-guld hade jag aldrig trott dem. Då var vi spelmässigt och mentalt inte i närheten av ett guld, sa Niklas Jihde och Anders Hellgård summerade kanske avslutningen av den historiska matchen bäst:

- Helt sjukt!

SM-final (Hovet 20 april 2002)
Balrog IK – Pixbo Wallenstam IBK 5-6 SD (2-2, 0-1, 3-2, 0-1)
Första perioden:
1-0 (0.31) Christian Hellström (Conny Svensson), 1-1 (2.13) Jerker Lundgren (Anders Hellgård), 2-1 (2.30) Mika Kohonen (Thomas Brottman), 2-2 (13.56) Martin Dahlgren (Henrik Quist).

Andra perioden: 2-3 (25.33) Jerker Lundgren (Henrik Quist).
Tredje perioden: 3-3 (48.45) Adam Grane (Mika Kohonen), 3-4 (49.54) Andreas Skoglund (Mattias Axelsson), 3-5 (54-12) Jerker Lundgren (Anders Hellgård), 4-5 (54.43) Mika Kohonen (Vesa Punkari), 5-5 (56.39) Peter Lundin (Vesa Punkari).
Förlängning: 5-6 (95.59) Anders Hellgård).
Utvisningar: Balrog: 2x2min, Pixbo: 3x2min.
Publik: 4 383.
Domare: Per Hellberg, Glenn Nylén.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55