" />

Förbundskapten Brottman om herrarnas läger i Alicante

Publicerad
Image

Under pingsthelgen höll herrlandslaget till i spanska Alicante. Ett fysiskt och mentalt krävande läger som både spelare och förbundskaptenerna Niklas Nordén och Thomas Brottman är oerhört positiva kring.

"Det blev skitbra. Vi är väldigt nöjda med hur allt föll på plats med vad vi tänkt och planerat. Vi är trots det ännu mer nöjda hur spelarna svarade på kravställningen och vad de själva gjorde det till.", säger Thomas Brottman om Alicantelägret.

Det var ett läger där det skulle vara fokus allt annat runt det som är klubba och boll. De två sistnämnda stannade också hemma. Fokus under helgen var på att bygga gruppen och skaffa en landslagssammanhållning. 

– Spelargruppen hade vi hyrt ett hus åt dem där de skötte sig själva mer eller mindre. De fick sköta mat, boende och allt annat. Vår tanke var att det skulle vara ett omhändertagande av varandra som skulle ske där. Vi ville få till att de äldre och mer rutinerade skulle ha en form av kulturöverföring men också ett utbyte. Det verkar som det har skötts och fungerat briljant faktiskt. Det var till och med bättre än förväntat.

På förhand beskrev Thomas Brottman det som "ett kravställande team building-läger" och under lägret bjöds det på både träningar och tävlingar – både fysiskt och mentalt. 

– Vi gick igenom vad vi ville ha i ett landslag rent kravbildsmässigt, både på och utanför planen och nu tog vi det till en ny nivå. Vi satte spelarna i egna smågrupper och de fick diskutera själva vad en landslagsspelare innebär och redovisade det till varandra. Där blev det skönt att se att det som vi vill se också kommer från gruppen själva och det är vi väldigt nöjda med.

Under dagarna var det föreläsningar, matlagningstävlingar och padel. Men varje av dessa tre dagar startade med ett fyspass. En av dessa blev en delikatess vid namn "Brolleintervaller".

– Brolleintervaller, ja det är en form av intervallträning i en timme med olika typer av intervaller. Det är mer likt ett matchtempo i det här paketet. Jag fick äran att ha ett av fyspassen så höll Rikard (Johansson, fysioterapeut) i de andra två.

Herrlandslaget är mitt i förberedelserna till VM 2024 i Malmö och att det är just ett VM-år är någonting som Thomas Brottman märker av hos sina spelare.

– Det märks framför allt i spelarnas individuella samtal. Upplägget hos spelarna själva är gjort för att ha en riktig formtopp i december. De lägger upp hela sina liv för det här men just med formtoppen märks såklart mot det mellanår som varit, säger Brottman och berättar själv om hur stabsplanen ser ut och känns:

– Vi känner att vi ligger före i vår planering mot våra tidigare VM. Vi är i fas och befinner oss i en god sinnesro och det bådar gott. Vi ska börja gå in på detaljnivå och det har vi inte varit i samma läge såhär tidigt till skillnad från tidigare VM.

Den 1-4 augusti är då nästa läger väntar för herrlandslaget i Varberg och även om det är mitt i starten av sensommaren så är det endast fyra månader innan VM-premiären i Malmö. Vad fokus kommer att vara där? Grupp och detaljer.

– Team building kommer alltid att vara en av våra grundpelare, så är det och har alltid varit med oss. Men rent spelmässigt så blir det ett helt annat fokus med klubba och boll såklart. Då ska vi börja med de här detaljerna och få en ännu bättre översikt av spelarnas status inför VM.

Publicerad av Martin Almroth

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS