Elinnebandy

Som den enda idrotten i Sverige ger elinnebandy personer med grav rörelsenedsättning möjligheten att utöva en lagsport. Det är en unik, snabb och teknisk spelform som kräver taktik och strategiskt tänkande från spelarna.

Elinnebandy är en lagsport som ger spelarna möjlighet att träffa och socialisera med andra personer med liknande erfarenheter och intressen. Sporten kan också bidra till att spelarna utvecklar sin samarbetsförmåga och sin ledarskapsförmåga samt vara en bidragande faktor till både förbättrat självförtroende och självkänsla.

Elinnebandy är med andra ord en sport som bidrar till positiva effekter både på och utanför planen för personer med grav rörelsenedsättning. En sport utan krav på tidigare erfarenhet eller en viss kunskapsnivå. Alla har sin plats, både nybörjare och mer erfarna spelare. 

Elinnebandy utövas på en mindre spelplan med låg sarg, målburarna är lägre och bredare än ett traditionellt innebandymål. Varje lag har tre spelare åt gången på plan och det finns ingen specifik målvakt. Spelarna sitter i specialbyggda stolar med ett klubb-blad längst fram, en så kallad t-stick. Stolarna har tre hjul, körs på el och styrs med en joystick. Maxhastigheten för en elinnebandystol är 14 km/h och ett fyrpunktsbälte håller spelaren på plats. Reglerna liknar den traditionella innebandyns regler, men kompletteras med en rad tilläggsregler anpassade för elinnebandy. 

KF Heros: "Elinnebandy är livet"

Läs mer om Allmänna Arvsfonden-projektet
Elinnebandy är livet
Elinnebandy är livet
Läs mer om projektet här
Vill du prova på att spela elinnebandy? Hitta ditt lag här.
Träffa utövarna – inspiration till att prova på elinnebandy
Nyhetsbrev parainnebandy
Anmäl dig - tryck här
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för
parainnebandy – tryck här

Jonatan Petersson

Parainnebandyansvarig

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS