Här hittar du vilka kontaktvägar som gäller samt kontaktuppgifter till hjälp och stöd både inom och utanför Svensk Innebandy.

Svensk Innebandys kontaktvägar för trygghetsfrågor: 

Enskilda personer i förening:
Har du en koppling till en förening ska du i första hand vända dig till en ledare, någon i styrelsen eller annan person du har förtroende för i föreningen då du vill rådfråga eller rapportera något kopplat till trygghet. Om du upplever att du inte får det stöd du behöver kan du vända dig till det distriktsförbund som föreningen tillhör. Kontaktuppgifter till distriktsförbundet finner du på deras hemsida. Svenska Innebandyförbundet finns tillgängligaom det krävs ytterligare stöttning. Du kan även göra en anonym anmäla via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst eller kontakta idrottsombudsmannen.

Förening:
Om er förening behöver stöd i ert trygghetsarbete eller i särskilda ärenden ska ni i första hand vända er till ert distriktsförbund och/eller RF-SISU. Om ni upplever att ni inte får det stöd ni behöver kan ni vända er till Svenska Innebandyförbundet, förslagsvis förbundsjurist eller annan anställ med ansvar för trygghetsfrågor. Kontaktuppgifter
till alla anställda finns på Svensk Innebandys hemsida.

Distriktsförbund:
Om distriktsförbund önskar stöttning i sitt trygghetsarbete eller behöver hjälp med hantering av ett särskilt ärende kan de vända sig till RF-SISU och/eller Svenska Innebandyförbundet.

Anställd i förening eller på förbund:
Du som är anställd i förening eller på ett förbund inom Svensk Innebandy kan ta kontakt med din närmsta chef, HR-ansvarig eller högsta chefen. I vissa fall finns även en arbetsmiljöombudsman. Om du själv är högsta chef kan du vända dig till styrelsen som är din arbetsgivare.

Landslag och distriktslag:
Har du en koppling till ett distrikts- eller landslag ska du i första hand vända dig till en ledare eller annan person du har förtroende för i laget då du vill rådfråga eller rapportera något kopplat till trygghet. Om du upplever att du inte får det stöd du behöver kan du vända dig till det distriktsförbund som distriktslaget tillhör, alternativt Svenska Innebandyförbundet om du tillhör ett landslag. Kontaktuppgifter till distriktsförbundet och Svenska Innebandyförbundet finner du på Svensk Innebandys hemsida. Du kan även göra en anonym anmälan via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst eller kontakta idrottsombudsmannen.

Att anmäla ett ärende enligt kapitel 14
Vem som helst kan göra en anmälan av en förseelse som begåtts i samband med en match eller annan idrottslig verksamhet, så som till exempel träning eller möten. Den nationella disciplingruppen och Juridiska Nämnden har bara skyldighet att ta upp ärendet till prövning om anmälan inkommit från någon av de som berörts av händelsen.
Anmälande görs via ett formulär som finns på Svensk Innebandys hemsida likväl som information om handläggning av ärenden samt vad som gäller kring överklagan.

Vid frågor eller funderingar rörande trygghetsärenden:
Linda Noppa, förbundsjurist: linda.noppa@innebandy.se
Föreningsutvecklingsansvarig: anders.jonsson@innebandy.se

Ta del av ytterligare kontaktuppgifter, hjälp och stöd att med mera i den mörkblåa rutan. 

Mer om Trygg innebandy

Bris - för barn, ungdomar och idrottsledare

För dig under 18 år: Om du som är under 18 år behöver stöd kan du vända dig till Bris. Här kan du få prata med en kurator som är utbildad i och van vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Det finns flera sätt att få kontakt med en Briskurator. Välj det sätt som känns bäst för just dig. Bris har alltid öppet - även på natten.

Stödlinje för barn och ungdomar: 116 11
Här hittar du fler sätt att få kontakt med bris

För dig som är idrottsledare: Till Bris stödlinje för idrottsledare kan du som ledare/tränare vända dig för att få stöd, vägledning och svar på frågor. Linjen besvaras av kuratorer som kan hjälpa dig med allt från allvarliga situationer till mer vardagliga dilemman.

Stödlinje för idrottsledare: 077-44 000 42

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Hit kan du vända dig anonymt och kostnadsfritt för att få stöd eller ställa frågor om du utsatts för, bevittnat eller är anhörig till någon som utsatts för brott. Ingen polisanmälan krävs för att få stöd av brottsofferjouren och de har även avgett tystnadslöfte.

Vid frågor kontakta Brottsofferjourens nationella telefoncentral:
116 006 eller chatta med dem på deras hemsida.

Hitta din lokala brottsofferjour här.

Friends stöd och råd

Du som barn och ungdom kan kontakta Friends med alla dina frågor som handlar om mobbning, ensamhet, rasism, skolans ansvar med mera. Du kan kontakta Friends genom telefon, mejl eller formulär. 

Här kan du som barn eller ungdom komma i kontakt med Friends

Du som är förälder eller vårdnadshavare och har barn i förskola, skola eller i föreningslivet kan få stöd och råd av Friends. Är du orolig för att ditt barn är utsatt eller utsätter andra? Eller kanske misstänker du att ett barn i din närhet far illa. 

Om du arbetar med barn och unga, i förskolan, i skolan eller i föreningslivet kan du också höra av dig till Friends. Ställ dina frågor om främjande, förebyggande och åtgärdande insatser kring mobbning och trakasserier.

Här kan du som förälder, vårdnadshavare eller som arbetar med barn och unga komma i kontakt med Friends

Ta även del av kunskap och stöd för idrottsledare

Frisk & Fri - Föreningen mot ätstörningar
Idrottsombudsmannen (Riksidrottsförbundet)

Under 2018 öppnade RF funktionen Idrottsombudsman. Idrottsombudsmannens uppgift är att

- ta emot ärenden, ge råd och vägledning
- utreda ärenden som innehåller misstänkta förseelser enligt kap 14 RF:s stadgar (om bestraffning)
- hantera ärenden med stöd av interna sakkunniga, till exempel jurist eller expert på barn- och ungdomsidrott
- hantera ärendelogg i visselblåsartjänsten.

Kontakt:
08-627 40 10
idrottsombudsmannen@rf.se

Läs mer om Idrottsombudsmannen och hur Riksidrottsförbundet kan bistå här.

Mind - Själsmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når oss på telefon 90101 och på chatt. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Men ibland kan det vara svårt att komma fram. Då tipsar vi gärna om andra bra stödverksamheter. Vid akut självmordsrisk bör du alltid ringa 112.

Orosanmälan

Personer som jobbar inom hälsa och sjukvård, skola samt socialtjänsten är skyldiga att anmäla vid misstanke eller vetskap om att ett barn eller ungdom far illa. Uppdragstagare inom en idrottsförening, exempelvis förtroendevald, ledare eller tränare, har ingen skyldighet att anmäla men bör anmäla vid misstanke eller vetskap om att något barn eller ungdom är i behov av stöd och skydd.

Här hittar du information och vägledning angående orosanmälan.

Polisen

Ring 112 vid pågående brott eller händelse. För andra brott och tips ska du i första hand använda våra e-tjänster. Om det inte går ringer du 114 14.

Polisens digitala tjänster:

Ibland är det många som ringer 114 14 och då kan du behöva vänta länge på svar. Många brott går att anmäla direkt på webben med våra e-tjänster. Oavsett om du ringer eller använder en e-tjänst kommer ditt ärende att hanteras. E-tjänsterna är öppna varje dag, dygnet runt. Du kan:


Olika typer av brott:

På polisens hemsida kan du läsa om olika typer av brott, hur du som utsatt eller som vill hjälpa en utsatt kan gå tillväga för att anmäla, säkra eventuella bevis samt få stöd och hjälp.

Läs om olika typer av brott här https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/

Visselblåsartjänst (Riksidrottsförbundet)

I november 2018 öppnade RF:s visselblåsartjänst. Syftet är göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.

Läs mer om RF:s visselblåsartjänst eller skicka in ditt meddelande.

W2 5424 IMG 7557

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS