På Riksidrottsmötet 2017 antogs en handlingsplan som kort och gott innebär att samtliga idrotter under Svenska Parasportförbundet ska flyttas över till respektive specialidrottsförbund. Paraidrotterna ska ”hitta hem” till rätt förbund och fokus ska flyttas från ordet ”para” till den idrotten det faktiskt handlar om.
För innebandyns del handlar det alltså om att flytta över parainnebandyn från parasportförbundet och i stället inkludera den i innebandyförbundet.
Syftet med inkluderingen är att parainnebandyn ska vara en naturlig och självklar del av Svensk Innebandy – inte en särlösning.
Målsättningen är att det ska leda till bättre förutsättningar för spelare, ledare och föreningar inom parainnebandy.
Detta kallades från början för en inkluderingsprocess, men bytte under våren 2024 namn till ansvarsförflyttning. Anledningen att benämningen har ändrats är att det förväxlats med den övergripande strategiska planen som hela idrottsrörelsen jobbar för (strategi 2025), där "inkluderande idrott för alla" är en av de fem prioriterade utvecklingsresorna.
Vad betyder inkludering?
En inkluderande förening är öppen för alla och ingen ges fördelar eller anses passa in mer än någon annan utifrån vem man är eller vilka förutsättningar man har. Det handlar om jämlikhet.
Det innebär inte att en förening måste bedriva parainnebandyverksamhet för att kunna vara inkluderande. Spelarunderlaget är betydligt mindre än inom norminnebandyn och att flera föreningar med en geografisk närhet ska kunna bedriva samma typ av parainnebandyverksamhet är därför inte rimligt.
Istället kan samverkan mellan föreningar vara en bra idé för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för målgruppen. Det kan handla om allt från att gemensamt driva parainnebandy i staden/området till att på er hemsida hänvisa till närmsta förening som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Tillsammans hjälps vi åt att sänka trösklarna för de som vill börja spela parainnebandy.
Inkludering är också ett förhållningssätt till olikheter. Hur vi bemöter och beter oss mot varandra. Hur vi sätter upp ramar, strukturer och skapar inkluderande miljöer.
Många gånger fastnar vi i att vi vill inkludera en viss målgrupp utan att jobba med behov, struktur och miljö. Inkludering innebär anpassningar i alla riktningar. Det handlar om kommunikation och ett gemensamt språk, tillgängliga lokaler, tillgänglig information, delaktighet, med mera.
Olika situationer kräver olika lösningar. Olika behov kräver olika förutsättningar – lika förutsättningar betyder inte alltid att det måste vara likvärdigt.