RIG Bilder

Riksinnebandygymnasiet (RIG) - kombinera studier med innebandy

Målet på RIG är att utveckla dig som spelare såväl taktiskt, tekniskt, fysiskt, psykiskt som socialt. I kombination med studier på gymnasienivå, som förbereder dig som vill gå vidare med högskolestudier.

Som RIG-elev fostras du i ett elitmässigt tänkande där det egna ansvaret för karriären är viktigt. Du lär dig vad som krävs för att utvecklas och i framtiden nå en landslagsplats.

RIG är en viktig länk till vårt U19-landslag och senare seniorlandslag, och U19-förbundskaptenerna deltar i urvalsprocessen varje år.

För den som bestämt sig för RIG, och kommit in där, finns unika resurser för att utvecklas som innebandyspelare och individ.

Ansök till NIU och RIG samt RIG-uttagningarna i Uppsala

Antagningssprocessen till RIG

RIG:s antagningsprocess sker numera i två steg. Steg 1 i Uppsala som är basen för RIG:s scouting samt Steg 2 i Umeå dit ca 30 tjejer respektive killar blir kallade efter uttagningsdagarna i Steg 1. Det betyder att bästa sättet att visa upp dig är att anmäla dig till RIG-uttagningarna i Uppsala i tid, senast 15 oktober 2024. 

Se mer info om RIG-uttagningarna i Uppsala, Steg 1, i kolumnen till höger.

I antagningsprocessen följer RIG-instruktörerna RF:s bedömningsområden vid antagning. En elev som blivit antagen till riksidrottsgymnasium eller nationellt godkänd idrottsutbildning ska ha genomgått bedömning inom följande områden: 

  • Idrottsspecifika kunskaper och färdigheter 

  • Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar

  • Sociala färdigheter och förutsättningar  

  • Organisatoriska färdigheter och förutsättningar

  • Studieambition

I Steg 1 i Uppsala är mycket fokus på det innebandymässiga, att lokalisera de "bästa spelarna". 

I Steg 2 i Umeå kommer spelarna att under tre dagar testa fysiska, mentala och personliga egenskaper. Här ligger RF:s bedömningsområden till grund för vad som görs under dessa dagar. Spelarna kommer att gå igenom alla steg utifrån RF:s kriterier. Det innebär, utöver innebandykunskaper, intervjuer för att ta reda på spelarens mentala och sociala färdigheter samt fysiska tester för att ta reda på idrottsfysiologiska färdigheter. Uttagningsdagarna leds av RIG-instruktörerna och U19-förbundskaptenerna.

Förutom testerna får du chansen att få en inblick i vad som väntar om du blir antagen, och att någon förälder också är på plats under dessa dagar förväntas eftersom det i slutänden är ett så stort beslut att ta (ifall man blir antagen).

Till sist är det de som är mest lämpade att klara av RIG och dess utmaningar som eftersöks. Du ska kunna klara av att ta hand om dig själv, din skolgång samt vara redo för träning och spel på hög nivå. Här söks de ”bästa RIG-eleverna”.

Åtta killar och åtta tjejer blir erbjudna plats på RIG, dessutom tas ett antal reserver ut. Om du har blivit uttagen bestämmer du dig slutgiltigt för att tacka ja eller nej till platsen som erbjuds. Vid nej går platsen över till någon av reserverna. 

De slutligen uttagna eleverna, totalt 16 stycken, samlas i Umeå en helg i april/maj för att lära känna varandra och de redan befintliga eleverna. Dessutom ingår information, ytterligare tester och skolinformation. Dessa dagar går under namnet Återträffen.

RIG-uttagningarna i Uppsala 

Det är numera RIG-uttagningsdagarna i Uppsala som är basen för RIG:s scouting. Det betyder att bästa sättet att visa upp dig är att anmäla dig dit i tid, senast 15 oktober 2024. 

Under höstlovet, v.44, kommer uttagningar att arrangeras i IFU Arena i Uppsala för spelare som vill söka RIG. 28-30 oktober för killar samt 30 oktober –1 november för tjejer.

Dessa dagar är steg 1 i antagningsprocessen och efter uttagningsdagarna i steg 1 kan du komma att erbjudas plats till RIG-uttagningen i Umeå, som är steg 2 i antagningsprocessen. 

För att kunna bli kallad till uttagningsdagarna i Uppsala, Steg 1, behöver du som sökande fylla i ett ihopräknat meritvärde och ha utfört ett konditionstest det senaste halvåret.

När du fyller i uppgifter om konditionstest behöver du uppge en referensperson med namn och telefonnummer som närvarat vid utförandet av testet och kan intyga att testet är korrekt utfört. Denna person kan komma att bli kontaktad av RIG-instruktörerna.  

Godkända konditionstest är: 

· Beep-test 

· Coopertest (3000m på tid) 

· Yoyo-test 

Klicka här för att ta del av mer information om Beep-test, Cooper-test och Yoyo-test. 

Då platserna är begränsade kommer RIG-instruktörerna tillsammans med betyg och ett konditionsvärde att göra en samlad bedömning om vilka som blir kallade till Uppsala. 

Efter sista ansökningsdag kommer RIG-instruktörerna att gå igenom ansökningarna. Blir du kallad till uttagningsdagarna i Uppsala, Steg 1, kommer du att få en kallelse i ansökningsportalen. 

Nedan kan du läsa lite praktisk information. Om du blir kallad till RIG-uttagningarna kommer du att få mer praktisk information om hur du går tillväga med betalning, anmälan om allergier etc. 

 

Deltagaravgift: 1200kr (inklusive måltider) 

Resa och boende: Bekostas av deltagaren. Boka gärna hotell på Arenahotellet och uppge “RIG-uttagningarna 2024” för rabattkod. 

Umeå elitidrottsgymnasium, Maja Beskowgymnasiet.

RIG-verksamheten är koncentrerad till Maja Beskowgymnasiet i Umeå, där det idag finns cirka 800 gymnasiestuderande.

Umeå Elitidrottsgymnasium som är en egen enhet på Maja Beskowgymnasiet erbjuder fyra gymnasieprogram och det är också här du studerar.

På skolan finns kuratorer, studievägledare, skolsjukvård och sjukgymnast till hands. Umeå Elitidrottsgymnasium är huvudskola även för ett riksidrottsgymnasium i friidrott och NIU i flera idrotter.

Vid Umeå Elitidrottsgymnasium läser cirka 400 idrottselever.

Umeå

Umeå är Norrlands största stad med över 120 000 invånare. Staden har ett brett sport- och kulturutbud och ett komplett universitet som ligger långt framme.

Medelåldern är låg och det är lätt att som ung känna sig hemma i staden.

Boende och annat praktiskt

Under våren 2020 att flyttade elevhemmet från stadsdelen Umedalen till Sofiehem.

Det var för att minska avståndet till skolan så att det inte är mer än cirka 2 kilometers cykelavstånd. Här bor de flesta elever under hela studietiden.

Du har eget rum med toalett och delar duschrum, kök och allrum med de andra. Du äter lunch på skolan och har tillgång till mellanmål gratis varje dag.

Den som vill resa mellan Umeå och hemstaden under exempelvis ett lov, bekostar detta själv eftersom RIG inte står för några sådana kostnader. Detta gäller även uttagningsdagarna och Återträffen i Umeå under våren (se nedan).

Träningar och matcher

Som RIG-elev har du ca 8 pass i veckan under skoltid eller i direkt anslutning. Tre lagträningar, innebandypass i mindre grupper, fyspass, teori samt individuella så kallade ”pyramidpass” ingår. All träning sker i anslutning till skolan.

Innebandypassen och en del av fysträningen kommer att hållas i fina Umeå Energi Arena som ligger ett stenkast från skola. Utöver det finns två nya gym byggda på skolan samt fina löpspår i anslutning till Umeå Energi Arena.

Du licensieras vid skolstarten för RIG Umeå IBF, som blir din så kallade studieförening. I RIG Umeå IBF spelar elever ur alla tre årskurser och är alltså rena RIG-lag.

Under studiernas gång kan du under vissa omständigheter byta studieförening till en annan klubb i Umeå, under förutsättning att det gynnar din totala utveckling.

Det är endast för studieföreningen du spelar matcher och utöver den kan du representera ditt moderdistrikt på distriktslags-SM för 16-åringar. Du spelar alltid med ditt moderdistrikt trots att du under studietiden är licensierade för en förening i Västerbotten.

OBS! Din gymnasieprogramsansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium sker efter att du blivit antagen som RIG-elev.

Du ska alltså inte göra några specifika skolval till Umeå Elitidrottsgymnasium innan du blivit antagen till RIG. Glöm inte att söka gymnasieskola som vanligt i händelse av att du inte kommer in på RIG.

SIBF:S RIG-policy
RIG Umeå IBF:s hemsida

Bra att veta om RIG

För att erhålla status som Riksidrottsgymnasium krävs Riksidrottsförbundets godkännande och sedan hösten 2002 är RIG i Umeå Svensk Innebandys första och enda riksidrottsgymnasium.

Tre heltidsanställda och två halvtidsanställda RIG-instruktör ansvarar för verksamheten på plats på Umeå Elitidrottsgymnasium vid Maja Beskowgymnasiet och på Svenska Innebandyförbundets sportkontir i Skanstull finns en RIG-samordnare som arbetar med övergripande frågor.

Har du frågor om RIG, hör av dig till:

Peter Svensson Hörnsten

RIG-instruktör

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS