Så ser de nya regelförändringarna ut

Publicerad
Tekning SSL

Som kommunicerats förra veckan har Internationella
Innebandyförbundet (IFF) utsett Sverige att testa nya regler under säsongen 2024/25. De nya reglerna kommer att testas i SSL Dam, SSL Herr, Allsvenskan Herr, samt i de matcher i Svenska Cupen på dam- och herrsidan som genomförs efter att seriespelet inletts. I den här artikeln förklaras bakgrunden och reglerna mer i detalj.

Utgångsläget är att de nya reglerna ska testas under säsongerna 2024/25 och 2025/26, där Svenska Innebandyförbundet (SIBF), efter dialog med IFF, kan välja att avbryta eller uppdatera regelverket under testperioden.

 Syftet med att testa nya regler är att få möjlighet att få feedback från spelare, ledare, domare och andra intressenter, före ett eventuellt permanent införande i all innebandy världen över.

Förändringarna genomförs endast i tre utvalda serier. Med ett färre antal lag och domare som är berörda optimeras möjligheterna att utvärdera detta på bästa sätt. Svenska Innebandyförbundet kommer löpande att utvärdera hur väl testerna fortskrider, för att sedan efter testperioden rapportera till IFF.  

Bakgrund till förändrad regel för straffslag

Zorro som företeelse i själva spelet är en krydda i innebandyn som tillför en ny dimension och som ger positiv uppmärksamhet till sporten. Zorro-straffar har dock utvecklats till något som i stället är negativt för innebandyns varumärke och har också skiftat balansen mellan straffskytt och målvakt på ett sätt som inte är önskvärt för sportens utveckling. 

Enligt den nya regeln är det tillåtet att lyfta upp bollen på bladet som i en zorro, men man får inte skifta riktning på bollen mer än en gång. Det innebär att efter att man gjort sin första dragning i luften, så måste man avsluta och kan inte gå tillbaka till andra sidan igen.

Bakgrund till förändrade regler för spelare och ledare i byteszonen

Regeln som testas är uppdelad i två delar. Det ena rör att spelare eller ledare står med foten på sargen eller lutar sig in över sargen, vilket nu inte kommer att vara tillåtet. Detta agerande har lett till många situationer där spelare i byteszonen träffas av bollen och det används också taktiskt för att tillsynes krympa den uppspelsytan för motståndarna och göra det psykologiskt svårare att spela upp bollen där. Spelare som inte är på plan och ledare ska inte påverka spelet och därför blir det tydligare att detta inte är tillåtet.

Den andra delen av regeln berör hur spelare och ledare ska uppträda i byteszonen där utgångspunkten är att spelare ska sitta ner och ledare ska befinna sig bakom avbytarbänkarna.

Anledningen till detta är flera. Idag har vi en situation i svensk innebandy där i princip alla står upp och det innebär att sportens egna utövare står i vägen för vår egen publik, våra samarbetspartners exponering osv.

Vidare är det dåligt för sportens varumärke och utveckling med den kultur som vuxit fram där de som inte är direkt involverade i spelet står nära sargen och skriker på motståndare och domare.

Det hetsiga klimatet går att hantera för domarna på högre nivåer och det är inte enbart för dessa som denna nya regel testas, utan inte minst för alla matcher som genomförs på barn- och ungdomsnivå. I dessa tar man efter sina förebilder och beter sig likadant mot domare som inte alls har samma möjligheter att hantera situationerna som uppstår. Innebandyn behöver här närma sig tex fotboll och handboll som har mycket tydliga regler för vilka som får stå upp och närma sig spelplanen under en match.

Sannolikt kommer de testade reglerna att behöva utvecklas löpande och det är därför som det genomförs ett test först innan ett permanent införande. 

Regeltexter finns här: https://www.innebandy.se/tavling/regler-och-direktiv

IFF Central Board kommer under sitt möte helgen 7–8 september att fatta beslut om ett eventuellt införande av ett antal förtydliganden och tolkningar av befintlig regelbok. Vid beslut om införande kommer dessa att implementeras i all innebandy redan till kommande säsong. Vi kommer att kommunicera dessa så fort ett beslut är taget. 

Publicerad av Svensk Innebandy

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS