Linn Lundström ska ta IBK Dalen tillbaka till SSL

Publicerad
Lundström6
Linn Lundström är tillbaka i IBK Dalen, denna gång som tränare för herrlaget. Lundström blir under säsongen 2023/24 unik - som den enda kvinnliga huvudtränaren i Herrallsvenskan.
Linn Lundström har haft en lång och givande innebandykarriär, med många säsonger i SSL och även ett par VM-guld. 

Lundström började sin karriär i IBK Dalen och gjorde sin SSL-debut säsongen 2006/07. Hon tillhörde föreningen fram till säsongen 2014/15, då hon bytte till Pixbo Wallenstam IBK. Där gjorde hon sin sista säsong i SSL och flyttade därefter till Schweiz där hon spelade i UHC Dietlikon. Lundström deltog även i tre VM, år 2011, 2013 och 2015, där hon fick vara med och lyfta bucklan alla tre gånger. 

Lundström återvände sedan till norra Sverige och spelade i både division 1 och Allsvenskan med Umeå Västra IF. De två senaste säsongerna, 2021/22 och 2022/23, spelade Lundström i division 1 med Umeå City IBF. 

Nu har Lundström alltså återvänt till sin moderförening IBK Dalen, denna gång som tränare för herrlaget. Men det är inte första gången som Lundström antagit tränarrollen, då hon under ett av sina år i Schweiz var assisterande tränare för herrlaget UHC Waldkirch-St. Gallen. 

Lundström är i nuläget den enda kvinnliga huvudtränaren i Allsvenskan Herr. Förfrågan från IBK Dalen kom enligt henne själv väldigt oväntat, och just att bli frågad tror hon är viktigast för att fler kvinnor ska kunna gå samma väg.   

– Om jag spekulerar så tänker jag att det har att göra med att för få tjejer får frågan, och att det oftare är killar som får möjlighet att ha ett sportsligt huvudansvar för ett lag på en viss nivå, säger Lundström och fortsätter:

– Det kanske också är så att när man väl ställer frågan till en tjej så kan det vara svårare för dem att tacka ja, eftersom det inte finns så många som har gått den vägen innan. Då kanske man funderar på det en gång till och tänker, varför är det så? Är det för att tjejer inte anses ha tillräcklig kompetens?

– Börjar man fråga fler tjejer så kan fler se att det precis är lika självklart för en tjej att tacka ja som en kille, fler kommer att se att det är en möjlig väg att gå. Frågan måste ställas mer samtidigt som rätt förutsättningar finns, och att man har folk runt omkring sig som tror på ens kompetens. 

I samband med offentliggörandet av Lundström som tränare för herrlaget så kommenterade Urban Karlsson, klubbdirektör för IBK Dalen, beslutet på föreningens hemsida:

– Det känns väldigt bra att vi har lyckats signa Linn Lundström som ny tränare för våra herrar. Vi är övertygade om att Linn kommer att bli en viktig kugge i vårt arbete med att vinna tillbaka Superligaplatsen.

Svensk Innebandy önskar all lycka till Linn Lundström och IBK Dalen för resten av säsongen. Håll även utkik i Damallsvenskan Norra och Umeå City IBF, då Lundström inte riktigt lagt klubban på hyllan än. 


Läs mer om nyheten och Lundströms meriter på IBK Dalens hemsida. Vill du veta mer om tränarutbildningar, klicka här. Vill du läsa mer om vår jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty, klicka här

Publicerad av Maja Gårdh

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS