Klargörande kring processen i Allsvenskan herrar och IBK Lund Elit

Publicerad
Vitboll

Under föregående vecka informerade Svenska Innebandyförbundet om temporära nya övergångsregler i Allsvenskan herr efter den tragiska olycka som drabbade IBK Lund Elit i januari. Nu vill Svenska Innebandyförbundet förtydliga processen bakom besluten.

Den 11/1 inträffade en otäck olycka som involverade IBK Lund Elit. Laget var på väg mot en bortamatch i Allsvenskan herrar när spelarbussen gled av vägen och hamnade på sidan.

 Flertalet spelare skadades allvarligt och det råder fortfarande osäkerhet kring deras eventuella deltagande under resten av säsongen. 

Under föregående vecka informerade Svenska Innebandyförbundet om en fri övergångsperiod i Allsvenskan herrar, nya regler för att låna in målvakter samt ett nytt resebidrag.  

Det här i syfte att underlätta för IBK Lund Elits fortsatta deltagande under säsongen och undvika ett scenario där föreningen var tvungna att dra sig ur serien, samtidigt som sportslig rättvisa för alla lag i Allsvenskan herr togs med i beaktande. 

Det här beslutet fick stor uppmärksamhet, något Svenska Innebandyförbundet har tagit del av. Frågor har även ställts angående hur processen har sett ut och varför det var förbundsstyrelsen som fattade beslut i frågan. 

Därför vill Svenska Innebandyförbundet nu förtydliga och redogöra mer ingående kring processen.

 När olyckan inträffade var det Svensk Innebandys tävlingsjour som först fick informationen. Därefter gick informationen vidare till tävlingschefen Daniel Gustavsson som aktiverade Svenska Innebandyförbundets krisgrupp.

 – Vi fick tidigt information om det som hade skett under Lunds resa mot Hässelby. För oss var det självklart att då aktivera vår krisgrupp och erbjuda ett initialt stöd för att bistå föreningen på alla de sätt som vi hade möjlighet till, säger Daniel Gustavsson. 

IBK Lund Elit hade även en egen krisplan som involverade externa aktörer.

– Sen har vi förstått att det fanns andra aktörer som också erbjöd krisstöd, bland annat lokalt nere i Lund, vilket också kändes tryggt för oss,.

När det initiala arbetet kring olyckan var färdigt övergick processen till att titta på det sportsliga. 

Omgående togs ett beslut att flytta alla matcher som IBK Lund Elit var tilltänkta att spela i januari, det här för att ge föreningen möjlighet att fokusera på de drabbade. 

– Vi tog det beslutet direkt för att låta föreningen ta hand om alla inblandade istället för att tänka på det som sker på planen. Innebandy i det här fallet blev otroligt sekundärt.

För Daniel Gustavsson och tävlingsutskottet uppstod också en situation där man snabbt behövde se över vilket regelverk som nu skulle gälla för de beslut som skulle behöva komma att tas.  

– Vi behövde se över vilka beslut som var möjliga att ta och vilka grunder vi hade att ta dem på.  Likt alla andra specialförbund har vi ett regelverk att luta oss tillbaka på när vi tar beslut. 

I tävlingsbestämmelserna regleras hur serien ska gå till, hur många lag serien består av och lagens åtagande däri. Men den situation som nu uppstått beaktades inte i det gällande regelverket. 

Det i sin tur ledde till att beslutsfattandet flyttades från tävlingsutskottet till förbundsstyrelsen. Det här då förbundsstyrelsen har mandat att ta beslut i frågor som inte finns beaktade i tävlingsbestämmelserna. 

Då styrelseordförande Märit Bergendahl har en bakgrund i FBC Lerum, nuvarande seriekonkurrent till IBK Lund Elit, flaggade hon tidigt för jäv i frågan och vice ordförande Martin Klabere ledde arbetet för styrelsens räkning. 

– En extraordinär situation kräver en extraordinär hantering. Frågans komplexitet stod klar för oss ganska omgående, säger Martin Klabere.

 För Martin Klabere och hans kollegor inom styrelsen väntade nu en intensiv period. Extrainsatta styrelsemöten följdes av kontinuerlig dialog med föreningen för att diskutera och hålla sig uppdaterade kring nuläget. 

Information inhämtades också från Svensk Innebandys förbundsjurist och tävlingsavdelning, men även andra specialidrottsförbund rådfrågades. 

Tidigare beslut som fattats inom Svensk Innebandy behövdes även det tas med i beaktning inför kommande process. 

– Det är en oerhört komplex situation med många faktorer att ta hänsyn till. Även om det är en unik situation så behövde vi se över hur snarlika frågor hanterats innan, till exempel under coronapandemin, för att undvika att gå i strid med rådande praxis. 

I dialog med föreningen framkom att det var oklart hur många spelare som teoretiskt skulle kunna vara tillgängliga i kommande matcher. Därefter inkom IBK Lund Elit med flertalet yrkanden baserat på den situation de nu stod inför.

En garanterad plats i Allsvenskan till säsongen 2025/26, undantag kring dubbellicenser med mera var frågor som förbundsstyrelsen nu behövde hantera.

– Tävlingsbestämmelserna reglerar hur många lag Allsvenskan herr ska bestå av och där står det tydligt att det är tolv lag som serien ska utgöras av. Sen ska man också ha med sig det faktum att utöka serien innebär att samtliga lag i Allsvenskan skulle få fler veckomatcher. I en verklighet där våra klubbar redan har det ansträngt ekonomiskt skulle det innebära en väsentlig kostnadsökning i resekostnader och tappade arbetsintäkter för lagen i serien, vilket skulle få negativa konsekvenser.

 Att ändra regler kring dubbel licens var inte heller möjligt då den påverkan som det skulle medföra till andra serier ansågs vara för stor. I stället riktades fokus på att försöka hitta en lösning för att möjliggöra Lunds fortsatta deltagande och samtidigt behålla den sportsliga rättvisan i serien.

– Vi visste att det var oklart hur många spelare som var tillgängliga. Lund förklarade även hur svårlöst målvaktsfrågan skulle bli, därför behövde vi se över hur vi skulle kunna stödja dem där.

De beslut som därefter togs rörde fria övergångar i Allsvenskan herr, nya regler kring inlåning av målvakter samt ett resebidrag.

– Det här är en mycket svår situation. Förbundsstyrelsen har beaktat de yrkanden som inkom från och Lund och har fattat de här besluten utifrån en helhetsbedömning där påverkan på övriga serier även togs med. Förhoppningen är självklart att de här åtgärderna ska hjälpa IBK Lund Elit slutföra säsongen och undvika ett scenario där de behöver dra sig ur.  

Christer Abrahamsson, generalsekreterare, har följt frågan inom förbundet och delar åsikten att det är en svår situation med svåra beslut.  

– Det är många personer som har varit delaktiga i den här processen och det speglar också komplexiteten i frågan. Vi förstår att det är ett beslut som väcker känslor och vi lider med IBK Lund Elit och framför allt med de spelare som drabbades i olyckan, säger Christer Abrahamsson. 

– Vi förstår också att det här drabbar våra kollegor på Skånes Innebandyförbund som också står inför en svår situation, något vi beklagar. Vi förstår även att det får en stor inverkan på föreningar, främst i Skåne. Svensk Innebandys styrka ligger i dess helhet och vår förhoppning är att vi nu kan få resterande del av säsongen 2024/25 att fungera på bästa tänkbara sätt, trots de komplicerade förutsättningar som råder.

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS