Sverige är återigen världsmästare efter att blågult besegrat Finland i VM-finalen 2023. Guldet var damlandslagets nionde raka, totalt elfte genom historien. 

" />

Sverige är världsmästare – slog Finland i VM-finalen

Publicerad
Vmguld

Sverige är återigen världsmästare efter att blågult besegrat Finland i VM-finalen 2023. Guldet var damlandslagets nionde raka, totalt elfte genom historien. 

Sverige kom ut starkt i den första perioden av VM-finalen mot Finland. Redan efter 31 sekunder spräckte Maja Viström målnollan. Därefter följde en blågul anstormning och efter en period stod det 6-0 på resultattavlan.

Maja Viström hade efter slutsignal svårt att summera den första perioden.

– Jag tror att det är många som undrar vad som hände. Islossning, det känns som att vi har varit väldigt ineffektiva under de senaste matcherna. Det var skönt att vi fick trycka dit många bollar i första, säger Maja Viström.

– Helt sjukt att det stod 6-0 efter första perioden. Jag kan nog inte riktigt släppa det, det var en drömstart utan dess like.

Även förbundskapten Åsa Karlsson hyllade den första perioden av VM-finalen.

– Det här var nog den bästa perioden vi någonsin gjort i de här utsatta lägena. 6-0 mot Finland, helt otroligt. En fantastisk första period, säger Åsa Karlsson. 

När slutsignalen ljöd förkunnade den att Sverige vunnit sitt nionde raka VM-guld, totalt det elfte, med siffrorna 6-4. En stark prestation, menar Maja Viström.

– Det känns helt overkligt att vi är på andra sidan jorden och att vi har spelat hem VM-guldet ännu en gång. Det är så otroligt vackert och ännu vackrare att vi gör det med det här laget, säger Maja Viström.

Matchfakta
Sverige-Finland 6-4 (6-0, 0-1, 0-3)

Första perioden
1-0 (00.31) Maja Viström
2-0 (06.31) Moa Tschöp (Wilma Johansson)
3-0 (08.13) Lisa Carlsson (Ellen Rasmussen)
4-0 (12.23) Amanda Delgado Johansson (Maja Viström)
5-0 (15.56) Maja Viström (Sandra Boric Svärd)
6-0 (19.36) Ellen Rasmussen

Andra perioden
6-1 (19.16) Sara Piispa (Milla Nordlund)

Tredje perioden
6-2 (02.46) Miisa Turunen (Oona Kauppi)
6-3 (08.43) Oona Kauppi (Jenna Saario)
6-4 (16.43) Jenna Saario (Sara Piispa)

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS