Kontinuitet och hårt jobb ska ta Sirius framåt

Publicerad
AV6I5398
Damallsvenskans femte omgång såg sitt avslut under helgen som var och nu är det dags för Herrallsvenskan. Tre lag har än så länge tagit full pott och ett av dessa är IK Sirius IBK. Inför helgens omgång talade vi med huvudtränare Kristofer Widlundh för att höra hans tankar om deras positiva seriestart.
Tvåa i tabellen, 12 av 12 poäng och 41 gjorda mål. IK Sirius IBK har inlett säsongen starkt i Herrallsvenskan Norra. Fyra matcher är spelade och i helgen väntar den femte, där IK Sirius IBK möter Visby IBK lördag 21/10 kl. 13:00. Matchen ser du i vanlig ordning på Innebandy.TV

Nedan kan du läsa intervjun med huvudtränare Kristofer Widlundh och ta del av hans tankar om säsongsinledningen, lagets målsättningar och vad som kommer att bli viktigast för att fortsatt behålla platsen i toppen.

Hur går tankarna efter er starka säsongsinledning?

– Utifrån antalet inspelade poäng så har det varit en bra start och något vi är nöjda med, men vi har fortfarande en del att jobba med. Under de två första matcherna hade vi lite väl många insläppta mål. Där har vi försökt att sätta mer tyngd på försvarsspelet och rätta till det. Det är ju det i slutändan som någonstans ger och bär frukt. Totalt sett, en helt ok och godkänd insats, säger Kristofer Widlundh. 

Vad har legat bakom era positiva resultat?

– Framförallt är det kollektivet. Det är klart att vi har skickliga innebandyspelare individuellt sett men alla har på något sätt underkastat sig uppgiften att jobba för varandra på banan. Det är den stora skillnaden i år mot föregående år. Vi har vuxit som lag och förstår att vi hela tiden behöver göra ett hårt jobb.

– När vi åkte ur SSL så hade vi ett ganska stukat lag rent självförtroendemässigt. Efter det så fyllde vi på med många nya och unga spelare underifrån. Den mixen av spelare behövde nånstans hitta varandra och det har de börjat göra nu, vilket är kul.

– Ju mer poäng man tar desto mer självförtroende får man och gruppen växer, vilket vi har sett. Vi har också kunnat spinna vidare mycket på förra årets starka säsongsavslutning. Vi har fått behålla en större del av truppen och spetsat till den, vilket har medfört att vi har kunnat bygga över tid och få en kontinuitet på saker och ting. Allt ifrån det taktiska till kulturen och ramarna runt om. Vi har kunnat jobba på detaljer tidigare in på säsongen än förut. 

Vilka målsättningar har ni som lag denna säsong?

– Jag har alltid varit allergisk mot idén att sätta en tabellplacering som mål, det har jag aldrig förstått. Vi vill vinna varje match och det är väl det som det går ut på. Vi vet om förutsättningarna, hamnar man inte topp 6 så spelar man i division 1 nästkommande säsong, och hamnar man där så är man kvar i Allsvenskan. Det är det vi har att utgå ifrån. 

– Hamnar vi i topp 4 så är det fantastiskt bra gjort sett till att gruppen är ung och att vi precis har påbörjat den här resan. Det är klart att vi siktar på SSL-kval, det gör väl alla får jag hoppas. Vi jobbar utefter att vi vill utvecklas som lag. Vi vet vår kapacitet. Det innebär för oss att varje match är en match som vi ska vinna, om än lite klyschigt. 


Har du några personliga målsättningar denna säsong? Vad vill du utveckla i din tränarroll?

– Jag har alltid tyckt att om du har någon form av självförverkligande som tränare så är du snett ute. Någonstans så är det inte din karriär som du jobbar för utan det är någon annans karriär och att se spelarna lyckas. Det är grunden för alla tränare, men sen så utvecklas jag alltid såklart. Mitt ledarskap ställs alltid på prov i olika aspekter.

– Just nu jobbar jag med “yngre” förmågor som är nyfikna och som man kanske måste möta på ett annat sätt ibland, både i kommunikationen och i bemötandet. Där lär man sig hela tiden. Det till skillnad mot när jag var i Storvreta och jobbade mer med etablerade spelare, där ett annat typ av ledarskap behövdes.

– Ju äldre jag blir desto mer annorlunda ser jag på de mjuka värdena som också är viktiga. Det är människor man jobbar med, det är människor man ska få se till att prestera, och förstår man inte varandra i det så blir det svårt att få dem att utvecklas.


Vad kommer att bli viktigast för er i fortsättningen? Vad kommer att bli utmaningen?

– Dels så ligger alltid utmaningen i att upprätthålla en viss nivå på spelet, hålla fokuset och ha en professionalism, inte bana iväg i en massa andra tankar. Som nu när vi har tagit 12 poäng ska vi inte tro att vi är betydligt bättre än alla andra. Det är en utmaning att hela tiden leva i nuet och göra det vi ska göra till nästa match.

– En annan utmaning är givetvis att alla lag hamnar i någon form av svacka under säsongen, det är bara frågan om hur djup den blir eller hur lång den är. För oss så handlar det om att minimera den svackan om den uppstår, men någon gång gör den det. Det är väldigt sällan man är felfri och ligger i topp hela tiden. 


Nästan 700 åskådare hade ni under er premiärmatch. Hur känns det att ha ett sånt läktarstöd och vad betyder det för er?

– Det är klart att det betyder mycket att vi har folk som följer oss och tittar på oss. Det är kul och jag tror att det ger grabbarna energi. Vi spelar ju inte bara för oss själva, vi spelar även för de som verkar i och runt om föreningen, föräldrar, syskon och ideella arbetskrafter. Det vi kan ge tillbaka till dem är att spela så bra innebandy vi bara kan. 

– Det får man aldrig glömma, även om det är vi som “gör resan” så har vi tillsammans ett ansvar gentemot många andra som har hjälpt oss att kunna verka på den här nivån. Alla partners, sambos, fans, ideella människor i föreningen och barn och ungdomar som ser upp till spelarna, avslutar Kristofer Widlundh.


Vi önskar all lycka till IK Sirius IBK, Visby IBK och övriga lag i Herrallsvenskan Norra och Södra i helgens matcher. Klicka här för att se hela spelschemat, och här för att se alla livesändningar på InnebandyTV. 

Publicerad av Maja Gårdh

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS