Så satsar Värmland på distriktets unga tränare

Publicerad
Värmland Framtidens Tränare Camilla Olsson

Värmlands Innebandyförbund har under säsongen satsat på Framtidens Tränare, ett koncept som gett unga ledare nya kontakter, ökad kunskap och förhoppningsvis en vilja att fortsätta som ledare.
”Vi ser en uppenbar risk för ett generationsskifte så vi måste säkerställa att vi har tränare som vill kliva upp och fortsätta sina karriärer”, säger Camilla Olsson, kanslichef och ansvarig för Värmlands Innebandyförbunds tränarsatsning.

Under en helg i februari var Svenska Innebandyförbundet på besök i Karlstad där Värmlands Innebandyförbund anordnade ett tillfälle av Framtidens Tränare. Konceptet har tagits fram för att unga ledare mellan 18-35 år ska få stöttning i sin ledarroll och möjlighet att träffa andra ledare i distriktet.

Satsningen har gästats av föreläsare som Lasse Granqvist, Niklas Jihde och Andrea Hjelmåker för att beröra områden som idrottspsykologi, innebandyfys och konsten att hantera media. De unga ledarna har också fått träffa innebandyprofilerna Anna Wijk och Johan Samuelsson för att ta del av deras erfarenheter av ledarskap utifrån ett spelarperspektiv.

Genom Framtidens Tränare hoppas förbundet fånga upp och utveckla distriktets unga tränare och göra sig redo för ett generationsskifte där många väljer att avsluta sina tränaruppdrag.

– Vi vill att den här gruppen ska känna att de fått värdefulla kontakter men också kunskap och inspiration som behövs för att kunna trivas i sitt uppdrag, säger Camilla Olsson, ansvarig för Framtidens Tränare.  

Utöver utmaningen att förbereda inför ett generationsskifte behöver Svensk Innebandy också jobba för att öka mångfalden inom ledarstaberna. Värmlands Innebandyförbund har lagt ner extra kraft på att rekrytera kvinnor till Framtidens Tränare. Av deltagarna är ungefär hälften kvinnor och hälften män.

– Vi tog helt enkelt mer specifik kontakt med målgruppen tjejer och kvinnor genom att faktiskt handgripligen ringa upp personer vi visste antingen påbörjat ledaruppdrag eller uttryckt intresse för att bli tränare i framtiden, berättar Camilla Olsson.

Utöver att få tillbaka utövare, ledare och domare har återstartsstödet gjort det möjligt för innebandyn att bli en ännu mer inkluderande idrott. Under nästa återstartsstödsperiod kommer fokus ligga på att öka mångfalden bland ledare, något som Framtidens Tränare är ett gott exempel på.

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS