Unga leder unga i Malmö

Publicerad
Ungalederunga

Föreningen Malmö FBC:s lyckade samarbete med Bulltofta SIF har resulterat i fler skarpa unga ledare och dessutom en omtyckt aktivitet i Kirseberg.
"Malmö FBC ska vara en mötesplats av unga för unga, men också för alla kön och åldrar. På det sättet kan vi skapa en positiv koppling till innebandyn och ett liv i rörelse", säger Jakob Wikenstål, projektledare på Malmö FBC.

För att kunna bedriva välfungerande organiserad idrott behövs duktiga ledare. Malmö FBC tror på att skapa ett intresse för ledarskap och idrott tidigt i åldrarna. Genom samarbetet har mellan- och högstadieelever från Bulltofta SIF fått chansen att testa på att vara ledare för barn som deltar i CSR-arbetet Goda Grannar i Kirseberg.

– Bulltofta SIF har skapat en kultur där barn och ungdomar får skapa aktiviteter som de själva vill göra och sedan leder de yngre. Tillsammans med deras verksamhetsledare Ali har vi fått fantastiska ungdomar med oss som får chansen att testa på ledarskapet på riktigt. Unga leder unga, det är häftigt, säger Jakob Wikenstål.


Tanken med Goda Grannar är att bidra till en mer meningsfull vardag för hemlösa barnfamiljer. Samma tid varje vecka får barn komma och träna innebandy och fotboll i Kirseberg, som generellt är ett område med mindre aktivt idrottsliv. På plats finns alltid unga ledare från mellan- och högstadiet från Bulltofta SIF, två mentorer i åldrarna 17-21 år från Malmö FBC och även volontärer från Rädda Barnen. Dessa leder tillsammans Goda Grannar för en grupp bestående av upp till fyrtio barn. Barnen som deltar har gott stöd av äldre förebilder samtidigt som de unga ledarna får utvecklas inom sitt ledarskap – snacka om win-win. Zain, tretton år och ung ledare på Goda Grannar, berättar om sin känsla av att vara ung ledare. 

– Det bästa med att vara ledare är att se att barnen blir så glada. Jag gillar att vara en förebild för barnen, säger Zain som både är ledare och medlem i styrelsen i Bulltofta SIF. 

Maja, som är en av Malmö FBCs ledare fyller i. 
– Jag ser alltid fram mot att komma hit och vara med alla barnen. Alla vill vara här, det är kul att göra skillnad för barn som behöver det. De får ledare att se upp till, säger Maja.

– Idrottens framtid är ju nästa generation och då gäller det att ungdomarna vågar ta för sig, där har vi verkligen hittat rätt. Ungdomar som slutar i Bulltofta SIF när de blir äldre kan Malmö FBC sedan fånga upp då de redan är aktiva och erfarna ledare, säger Jakob Wikenstål.Tanken är att satsningen ska gynna fler viktiga områden samtidigt. Goda Grannar ska väcka intresse för innebandy långt ner i åldrarna, antalet unga ledare växer genom samarbetet med Bulltofta SIF och dessutom ska samarbetet med Rädda Barnen bidra till en mer meningsfull fritid för hemlösa barnfamiljer.

– Rädda Barnen har alltid med 2-4 volontärer som som kan öka språkförståelsen och minska språkbarriärer mellan ledare och barn. Det är häftigt att vi kan använda innebandyn som ett verktyg för att skapa ett mervärde i samhället, säger Jakob Wikenstål.

– Bulltofta gör ett otroligt jobb. Vi ser långsiktigt på samarbetet med dem. Det ultimata är att alla som går i mellan- och högstadiet från Bulltofta SIF får komma och testa på att vara ledare hos oss, avslutar Jakob Wikenstål.


Ta inspiration av den lyckade satsningen i Malmö och se till att även era satsningar gynnar fler viktiga områden! 

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS