Så föreslås förbundsserierna struktureras om efter serieutredningen

Publicerad
Så föreslås förbundsserierna struktureras om efter serieutredningen

På uppdrag av tävlingskongressen 2021 initierades en serieutredning. Fokus låg på att ta fram förslag på förändrad struktur på dam- och herrsidan i förbundsserierna utifrån vad som är bäst för Svensk Innebandy som helhet. Nu är utredningen klar och under måndagen presenterades förslag gällande förändringar i seriestrukturen till samtliga distrikt.

För att ge klubbar och föreningar bättre förutsättningar och professionalisera hela Svensk Innebandy initierades en ny serieutredning i april 2021. Arbetet har varit gediget och förslaget från serieutredningen baseras på individuella möten och samtal med distrikt och enkätsvar från våra förbundsserielag.  

– Vi har fått väldigt mycket bra material och bidrag kring vad vi bör tänka på och ha med oss i serieutredningen, berättar Daniel Holm som har varit utredare, tillsatt av Förbundsstyrelsen för Svenska Innebandyförbundet.  

Framför allt två delar har framkommit som synnerligen viktiga; tillspetsning och jämlika förutsättningar.  

– Under arbetets gång har det blivit tydligt att det behövs en kvalitativ tillspetsning och en professionalisering av vår verksamhet. Att vi ser över antal serier och lag, för att skapa fler matcher som har betydelse, fortsätter Daniel Holm.

Två andra viktiga parametrar i arbetet har varit att skapa en mer jämställd idrott med liknande förutsättningar för dam och herr. Samt skapa ett upplägg som lockar publik och ett större medialt intresse till seriematcher.

De förslag som utredningen kommit fram till är att inom SSL dam och herr minska till 12 lag per serie, en minskning om två lag per serie. Att Allsvenskan damer minskas till två serier med 12 lag per serie, en minskning av två serier och totalt åtta lag. Att Allsvenskan herrar minskas till en serie med 12 lag, en minskning av en serie och totalt 12 lag. Att Herrar division ett kvarstår i nuvarande form samt ny struktur för fördelning av kvalplatser från damer division 1 samt från herrar division 2.

Nästa steg är att en remiss nu skickas ut till distrikten, och att förbundsstyrelsen därefter tar ställning till utredningen och avgör om förslaget ska läggas fram till Tävlingskongressen den 11 december för beslut.

Om kongressen röstar bifall till förbundsstyrelsen förslag är planen att införa förändringarna säsongen 24/25 där säsongen 23/24 blir kvalificerande.

Observera: Tävlingskongressen är beslutande i seriestruktur och utformning av kvalspel. Antalet matcher i seriespel samt slutspel/play off fastställs av Tävlingsstyrelsen. Bifogat här nedan är ett exempel på Tävlingsplan för säsongen 2024/25.

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS