Sverige så länge ut att kontrollera VM-finalen i U19-VM mot Finland. Men det blev dramatiska slutminuter. Blågult kunde dock hålla ut och säkrade VM-guldet inför storpublik.

" />

Sverige är världsmästare – slog Finland i VM-finalen

Publicerad
U19VM Guld

Sverige så länge ut att kontrollera VM-finalen i U19-VM mot Finland. Men det blev dramatiska slutminuter. Blågult kunde dock hålla ut och säkrade VM-guldet inför storpublik.

VM-finalen mellan Sverige och Finland i U19-VM lockade storpublik i Lathis Sport och Mässcenter. 1965 personer fick se blågult återigen bli U19-världsmästare på damsidan.

Men det blev dramatiska slutminuter.

Två snabba reduceringar i spel sex mot fem gav Finland hopp. Men Louranna Jakobsson i Sveriges målbur storspelade och motade de sista anfallen. När slutsignalen ljöd var det eufori i det svenska landslaget.

– Jag kunde inte tro det, jag kan fortfarande inte tro det, säger Louranna Jakobsson och fortsätter lyfta fram nycklarna till Sveriges seger:

– Jag tror det är vår rutin, vår stabilitet och våra förberedelser som vi har haft.

Louranna Jakobsson blev prisad både som matchens lirare samt kom med i All-Star Team. Just All Star Team betyder mycket, även om Louranna Jakobsson lyfter fram en annan målvakt.

– Det känns helt otroligt. Jag tyckte personligen att Julia Saarinen skulle fått den, men jag är otroligt tacksam. 

För lagkapten Linnéa Hedman var det några nervösa slutminuter på matchen.

– Det är klart att det blir nervöst när de får in 4-2, då kommer nerverna på. Men jag tror på den här gruppen och det vi ska göra. Jag tycker att vi löste det fint, säger Linnéa Hedman.

Christoffer Suominen fick också ett drömavslut på sin första VM-turnering som förbundskapten. Att slutföra resan med den här generationens U19-landslag på det här sättet var magisk, berättar Suominen.

– Jag har längtat efter den här känslan i två år så för mig var den euforisk. Jag tror att om du frågar spelarna och ledarna så var det ungefär samma.

Hur upplevde du finalen?

– Stökig. Jag tycker att vi kom in helt fel i matchen och fick gå ner på två femmor tidigt och ändra. Vi fick tydligt grepp på den här matchen i andra perioden, sen spelar vi bra innebandy både offensivt och defensivt. Någonstans känns sista tjugo ganska lugna trots att de gör två mål i sex mot fem. En bra match.



Louranna Jakobsson, Ellen Lundin och Mira Markström kom alla med i All-Star Team.

Matchfakta U19-VM Final
Sverige-Finland 4-2 (1-0, 1-0, 2-2)

Första perioden
1-0 (19.54) Mira Markström (Moa Kareståhl)

Andra perioden
2-0 (12.46) Ellen Lundin (Mira Markström)

Tredje perioden
3-0 (06.03) Elin Dominicus (Julia Nilsson)
4-0 (13.27) Mira Markström (Livia Svartvadet)
4-1 (14.43) Iida Sinkko (Elsa Holopainen)
4-2 (16.20) Elsa Holopainen

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS