Sverige deltar i 3v3-VM – anmäler ett dam- och ett herrlag

Publicerad
Guldsteget Dam
Anmälningstiden till den nya VM-turneringen i spelformen 3 mot 3 har nu löpt ut. Sverige kommer att delta med två lag, ett på dam- och ett på herrsidan. Fokus på det svenska deltagandet ligger på ambassadörsskap och sportens utveckling internationellt.

Tidigare under året offentliggjorde det Internationella Innebandyförbundet (IFF) den nya VM-turneringen i spelformen 3 mot 3 som genomförs i Lahtis den 11–12 maj. 

Syftet med den nya turneringen är att bredda sporten internationellt och på sikt komma med i fler multisportevenemang som inte har möjlighet att ta emot den vanliga spelformen med tio utespelare och två målvakter.

Anmälningstiden till 3v3-VM har nu löpt ut och Sverige har anmält två lag till turneringen – ett på dam- och ett på herrsidan – där båda lagen kommer att ha Guldsteget som bas.

– Det är många faktorer inblandade i beslutet att ha Guldsteget som bas, tidsperspektivet är en av dessa, säger Joakim Lindström, tillförordnad Generalsekreterare.

Svenska Innebandyförbundets hållning i frågan om 3v3-VM är annars i grunden positiv. 

– Vi delar IFF:s syn att vi behöver ta nya grepp för att nå ut till fler målgrupper. Allt för att innebandyn som sport ska ta nästa kliv, säger Joakim Lindström, och fortsätter.

– Vi välkomnar därför initiativet om 3v3-VM, även om det självklart har sina utmaningar i allt från planering till genomförande vilket vi har full respekt för. 

Den svenska inställningen till deltagandet handlar även om ett ambassadörskap då Sveriges position inom innebandyvärlden är stark. 

– Vi har över tid varit den ledande innebandynationen i världen och ser med det ett ansvar. Vi vill att vårt deltagande ska präglas av seriositet och professionalitet och det är av vikt för oss att vi genomför det här på rätt sätt, fortsätter Joakim Lindström. 

Sverige har under en tid genomfört diskussioner med Schweiz, Tjeckien och Finland för att höra deras tankar kring deltagande i den kommande VM-turneringen. 

– Då det är första gången som den nya turneringen genomförs finns det en ovisshet hur nivån kommer att vara under mästerskapet. Vi kommer åka dit och göra vårt bästa utifrån förutsättningarna, säger Sofie Andersson, elit- och landslagschef, och fortsätter.

– Det är en ny spelform, nytt regelverk och ett helt nytt mästerskap. Vi fokuserar på det vi kan påverka, hur vi presterar och agerar på och utanför planen. Våra lag är där för att representera Sverige.

Vilka som deltar på 3v3-VM på ledarsidan är ännu inte fastställt men det blir personer med koppling till verksamheten.

Efter 3v3-VM i Lahtis tar Guldsteget sedan en paus på ett år.

– Vi ser det här som en avslutning för årets Guldsteget och därefter kommer vi att göra en ordentlig utvärdering av Guldsteget och se över hela landslagstrappan under kommande år, säger Sofie Andersson. 

Trupputtagningen till 3v3-VM kommer att offentliggöras vid ett senare tillfälle.

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS