Skolsamverkan får barn i rörelse – två framgångsrika projekt har nått tusentals

Publicerad
Skolsamverkan Pm

Sedan ett år tillbaka har Svensk Innebandy satsat på dubbla skolsamverkansprojekt där syftet har varit att öka rörelseglädjen hos barn och unga. Tusentals barn har nåtts av besöken och intresset har varit stort när innebandyn visat upp sig från sin bästa sida. 
”Vi ser direkt-effekt på att skapa fler aktiva inom sporten”, säger Sanna Hjalmar, lärare på Orminge skola.  

Svensk Innebandys satsningar på skolsamverkan går ut på att öka rörelseglädjen och samtidigt stärka innebandyintresset bland skolelever.  

– Att samverka med skolor är en utmärkt möjlighet att nå ut till barn och unga som inte självmant söker sig till föreningsidrott, säger Hanna Wiklund, projektledare samt barn- och ungdomsansvarig på Svensk Innebandy. 

Under ett års tid har Svensk Innebandy, i samband med OBOS och Riksidrottsförbundet, drivit två separata projekt med skolsamverkan som syfte där båda har haft starkt genomslag.   

– För oss är det viktigt att alla kan vara med på sina villkor och att de som provar på får chansen att testa olika saker med bra utrustning. Vi vill visa att innebandy är så mycket mer än fem mot fem där laget som gör flest mål vinner, säger Josefine Sinclair, föreningsutvecklingsansvarig på Svensk Innebandy.   

Projektet Framtidens innebandy startade under hösten 2022 tillsammans med partnern OBOS. Inom ramen för projektet har distrikt och föreningar haft möjlighet att ansöka om klubbpaket, utbildningsmaterial och ett visst arvode i syfte att besöka skolor och visa upp sporten.  

Totalt har cirka 90 föreningar varit aktiva i projektet och verksamheten fortsätter att växa. Cirka 800 skolklasser har besökts under året och materialet har därmed nått ut till över 16 000 barn och unga. Ett fantastiskt resultat, berättar Hanna Wiklund. 

– Nu när vi har kört ett år med Framtidens innebandy med OBOS så har vi fina siffror på att många skolor och elever har fått prova på innebandy. Föreningarna och distrikten har gjort ett stort arbete med att nå ut till många skolor, berättar Hanna Wiklund och fortsätter med ett glatt besked.  

– Med resultatet av året som varit satsar vi på en fortsättning. Allt handlar om rörelseglädje och det är just vad innebandy är. Kan vi erbjuda det i samverkan med skolan och på hemmaplan så är det en framgångsrik satsning.  

Utöver Framtidens innebandy så har även projektet Innebandy i skolan tillsammans med Riksidrottsförbundet rönt stora framgångar. Hittills har drygt 200 skolor deltagit där material och underlag för att spela innebandy erbjudits till ett subventionerat pris.  

Innebandy i skolan syftar till att öka fysisk aktivitet bland barn och ungdomar och med materialet som grund har skolorna i fråga kunnat genomföra inkluderande och roliga innebandyaktiviteter.   

– Det har inneburit ett lyft för projektet att eleverna nu har kunnat få spela med bättre klubbor som i första hand är öronmärkta för deras timme. Det har skapat mer idrottsglädje till ett förmånligt pris, berättar Sanna Hjalmar, lärare på Orminge skola, och fortsätter.  

– Våra nyanlända elever har verkligen fått upp ögonen för sporten och alla som kommer nya till Sverige och vår skola vill delta och älskar att delta. Ett antal av dem har även börjat vara aktiva i lag så vi ser direkt-effekt på att skapa fler aktiva inom sporten.  

Materialet till Innebandy i skolan utgår från innebandyns grunder samt Floorball Fitness och Innebandy Flex som är två innovativa, flexibla och roliga koncept för nybörjare såväl som motionärer.  

Läs mer om Framtidens Innebandy här och Innebandy i skolan här.  

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS