Ny rapport visar – ökad rörelseglädje hos deltagare i Innebandy+

Publicerad
Innebandy+Uppsala
En stor majoritet av deltagarna inom Innebandy+ menar att idrotten har en stor betydelse för dem i livet. Det här slår en ny rapport fast från Umeå Universitet som fokuserat på äldres spelglädje inom Innebandy+ och gåfotboll.

”Senior spelglädje genom åren” är en ny rapport från Umeå Unversitet som släpps idag. Rapporten är framtagen av universitetslektor Inger Eliasson i samarbete med RF/Sisu, Svenska Innebandyförbundet och Svenska Fotbollförbundet och påvisar den glädje som ett livslångt idrottande ger där fokus ligger på äldres deltagande inom idrott. 

 – Vi är väldigt tacksamma för denna rapport då den ger oss bättre förståelse för en av alla våra målgrupper inom Svensk Innebandy. Vi vill vara folksporten för alla och då är det självklart att innebandy är en sport du ska kunna spela på livets höst/som pensionär/som äldre, säger Inez Rehn, inkluderingsansvarig Svensk Innebandy.

Totalt har 50 deltagare från Innebandy+ deltagit utöver 187 gåfotbollsdeltagare. Av det här urvalet svarar 82% av innebandydeltagarna att innebandyn har en stor betydelse i deras liv.

64% önskar även möjligheten att få delta i någon form av matchspel.

– Otroligt glädjande att så många av våra innebandy+ spelare upplever innebandy som en sådant givande inslag i livet. Det stärker självklart våra planer på att framåt arbeta mer med målgruppen. 

I rapporten går även att läsa deltagarnas egna tankar. Där framgår också hur viktigt det är med rörelseglädje senare upp i åren. Inte minst ur den sociala aspekten. 

– Det är många äldre som blir sittande hemma själva och det är ju nästan förödande. Det är viktigt så länge, där tror jag också man har den här idrotten, att man håller igång litegrann, det blir ett socialt liv också, säger en av deltagarna. 

Rapporten visar även att den vanligaste spelaren inom spelformen Innebandy+ är 67 år där 30% är kvinnor. 10% av deltagarna svarar även att de aldrig tidigare varit aktiva inom en idrottsförening. 

– Vi ser att våra äldre spelare följer samma mönster som våra övriga medlemmar, att det är en relativt homogen grupp med liknande socialt kapital. Det är fortfarande många vi inte lyckas nå som hade dragit stora fördelar av att inkluderas i en idrottsförening, säger Inez Rehn. 

Innebandy+ startade våren 2018 och växer för varje säsong. Spelformen fanns även representerad under Veteran-SM i Uppsala våren 2024 med en specialinbjuden 65+ klass.   

Från Svensk Innebandys sida hoppas Inez Rehn kunna göra det enklare för föreningar att starta upp en verksamhet inom Innebandy+. Förhoppningen ligger även på ett ännu större deltagande under nästa års Veteran-SM.

– Härnäst kommer vi satsa mer på att underlätta för fler föreningar att starta upp Innebandy+ verksamhet. I början av 2025 spelas Veteran-SM där 65+ klassen gjorde premiär förra året. Till nästa år satsar vi på att ha fler tävlande lag och fler kategorier för att få till jämnare och roligare matcher.

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Omslag 3D Bild
Ta del av rapporten i sin helhet här.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS