Innebandyrepresentant i satsningen Eldsjäl 2.0

Publicerad
Matilda Grapengeisser Pixbo Split (1)

Eldsjäl 2.0 är ett utvecklingsprogram skapat av Riksidrottsförbundet (RF) och Ideella Folkspel, riktat mot unga vuxna för att stärka deras ledarskap inom idrotten. Programmet främjar innovativa idéer och syftar till att skapa ett mer medvetet och ett hållbart ledarskap på lång sikt. Nu är det klart att innebandyn får sin första deltagare i initiativet: Matilda Grapengiesser som är ledare i Pixbo och driver ett projekt om toppning och selektering.

Innebandyn är full av unga ledare och eldsjälar. Nu uppmuntrar Folkspel och RF att ta sitt ledarskap och sina idéer ett steg längre genom satsningen Eldsjäl 2.0. För första gången sedan starten av initiativet har nu innebandyn med en representant, nämligen Matilda Grapengiesser som driver projektet “Vinna som ett lag”. Upplägget byggs på idén att både vinna och förlora som ett lag. Att det inte är värt att vinna om inte alla är med.

En del av projektet kommer bli att ta fram och hålla i en workshop som fokuserar på hur en ledare kan jobba för att skapa ett lag, genom fokus på grupprocesser. 

– Det är jättestort att bli invald till ett sånt här initiativ och man känner sig såklart hedrad. Det är också speciellt eftersom jag är först inom innebandyn också, det är coolt, säger en glad Matilda. 

Matilda har själv en karriär av både innebandy och ledarskap bakom sig. Båda erfarenheterna har legat till grund för att forma hennes syn på att både vinna och förlora som ett lag. Hon har själv varit med om ett skifte där hon fick se andra sidan i hur ett dåligt ledarskap kan påverka individer och lag till det sämre. Men istället för att låta det påverka henne negativt blev det tändvätska för att vara med och skapa förändring. 

– Det värsta är när glädjen försvinner. Det ska trots allt vara kul att hålla på med innebandy och när man börjar toppa kan det gå väldigt snabbt utför. Och när det inte är kul längre kan man undra vad vi håller på med.

Tanken med Matildas projekt är att hålla i en workshop för ledare på blå nivå (9-12 år) i hennes moderklubb, Pixbo. Hon har en förhoppning att den ska kunna spridas till fler klubbar i framtiden och kunna leva vidare inom den egna föreningen. Valet av målgrupp grundar sig i att de yngre spelarna börjar närma sig toppningen utan att den hunnit sätta sig hårt i lagets struktur.

Förutom glädjefaktorn nämner Matilda flera aspekter i vad toppning och selektering kan leda till. Men i slutändan hoppas hon kunna få reda på mer effekter som kan uppstå genom projektet hon nu driver.

– Utifrån min erfarenhet finns det negativa konsekvenser som kommer i skymundan. Det faktum att toppning skadar barns självkänsla. Särskilt när toppningen sker under en ålder då de har fullt upp att hitta och skapa sig själva, säger Matilda och fortsätter:

Ungdomsledare har därför ett stort ansvar. De har makten vare sig de vill eller inte. Exkluderingen har stor risk att följa med barn resten av livet med en känsla av att inte vara tillräcklig. 

Genom sin medverkan har Matilda fått nya insikter tack vare diskussioner och av projekten som drivs av de andra deltagarna. Eldsjälsprojektet ger henne nya perspektiv på att olika sporter kan innebära olika prövningar att ställas inför. 

– Det är väldigt många representanter från individuella sporter som är med. Där stod jag och pitchade min idé om det här med lagkänsla och att inte få vara med och så satt det människor med helt andra utmaningar och synsätt framför mig. 

Matilda går helhjärtat in i allt hon tar sig an. Trots en brinnande glöd för ämnet är det även andra faktorer som driver henne i projektet hon just nu håller på med. Hon nämner kontakten med de andra deltagarna som en stor inspiration på resan. 

– Det är människorna som är det bästa med programmet. Jag hoppas verkligen man lyckas hålla kontakten med dem efteråt. 

– Mentorerna man får träffa ger ett enormt stöd. Men även alla deltagare och utbytet av kunskap är en stor del av varför jag gillar det här så mycket. 

Programmet ger de unga ledarna inte bara möjlighet att arbeta med sina egna projekt, utan också värdefulla insikter om hur man blir en bra ledare. För Matilda blev det en ögonöppnare, där hon insåg hur många olika faktorer som påverkar och formar ett framgångsrikt ledarskap.

– Man får mycket tips och tricks. Vi hade till exempel ett pass om kommunikation på förra träffen och då tänkte jag ”aha, det här hade jag inte så bra koll på”. Så det är lite som att man får en fot in i idrottsvärlden samtidigt som man breddar sina vyer och inte bara fastnar i det man själv håller på med. 

Den unge Pixboledaren har stora visioner, men förstod snabbt att för att få det att bli verklighet behövde hon anpassa ambitionerna. Råden från programmet blev en påminnelse om vikten av att börja i liten skala för att kunna bygga något hållbart.

– Jag hade väl helst gjort mitt projekt ännu större. Man får bromsa sig själv hela tiden. Redan från dag ett sa de att vi måste göra det mindre för att få ihop allt. Men dom känner väl oss eldsjälar, vi vill ta på oss lite för mycket ibland.

Drömmarna är stora och ambitionerna höga. Matilda har fått mersmak för en framtid i idrottsbranschen med inriktning på ledarfrågor. Just nu fokuserar hon på sitt projekt men drömmer vidare om att få fortsätta vara med och påverka innebandysverige positivt. 

– Jag tror ju och hoppas på att mitt projekt ska kunna växa sig större efter programmet. Jag vill väldigt gärna bli större inom min idrott, min klubb och inom ledarskap. Kanske inte på RF nivå skulle jag tro, det är ju innebandyn jag brinner för, men vem vet? 

Publicerad av Johanna Käck

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS