Så är domarnas arbetsmiljö i Svensk Innebandy

Publicerad
Frans Dahlstedt Domare

Tidigare under året presenterades en stor kartläggning angående domarnas arbetsmiljö. Ta del av kartläggningen i sin helhet nedan.

Kartläggningen genomfördes mellan februari och mars där 1187 svar inkom, vilket uppskattas vara 30 procent (%) av de aktiva domarna inom Svensk Innebandy. 

Enkäten hade tre indelningar. En huvuddel som gäller arbetsmiljön, en del som berörde personer upp till 23 år samt en tredje del för de som identifierar sig som kvinna. 

Bakgrundsfrågor

Varje person fick först svara på ett antal bakgrundsfrågor för att fastslå ålder, kön, antal säsonger som domare och vilken nivå respektive person dömer på.

Till bakgrundsfrågorna tror vi att vi har fått ett representativ svar med 23 % kvinnor, att många är unga det vill säga hälften är under 24 år. Det är även många som dömer sin första eller andra säsong. Strax under 40 % och majoriteten av domarna dömer distriktsmatcher från ungdom och röd nivå till distriktens högsta serier.

Domarnas syn på arbetsmiljö 2023-24

Den stora frågan handlar om hur domarna upplever sig bemötta under uppdrag från olika grupper så som, ledare, spelare, publik och funktionärer. Svaren från domarna redovisas i följande uppdelning; alla, kvinnor, förbund (dömer primärt SSL, Allsvenskan, Herr 1) och Distrikt (från ungdom röd upp till och med distriktsseniorer) och grön/blå. 

Samtliga domargrupper upplever bra bemötande från funktionärer och de som endast dömer grön/blå nivå rankar allt bemötande över fyra.

Hot och våld i domarrollen

Frågan som ställdes i det här avsnittet var: "Har du under säsongen blivit utsatt för hot i din roll som domare?". 

Av alla svar så anger 8,4 % att de har blivit utsatt för hot i rollen som domare. Tar vi bort de som endast dömer grön och blå är det var tionde domare som anger sig ha blivit utsatt för hot. De domare som dömer på förbundsnivå, elit eller subelit anger i större grad att de blir utsatta.

På grön nivå anger 2 % att det blivit utsatta för hot. 

Det är främst ledare som anges utföra hot vilket framgår i 65 % av svaren, jämt följt av spelare och publik. 

På frågan; "Har du någon gång blivit utsatt för våld i din roll som domare?" landar vi under 1 % där distriktsdomarna har angett något över 1 %. Inget våld rapporterades för de som endast dömer grön/blå.

Kränkt och diskriminerad

Av alla som svarat så uppger 28 % att de känt sig kränkta under säsongen. Svars procenten för distriktsdomare ligger så högt som 40 %, förbundsdomare 32 % och 7 % på grön/blå-nivå. Här utmärker sig domare som är kvinnor där över 50 % av de som dömer på distrikt upplever sig kränkta. På grön/blå nivå upplever sig 15 % av tjejerna kränkta. 

Även här är det ledarna som anses vara de som kränker mest, följt av spelare och i mindre utsträckning publik

Av alla domare anser sig 7 % blivit diskriminerade, något mer på distrikt än på förbundsnivå och i liten utsträckning grönblå.

Det är dock över 18 % av kvinnor som känt sig diskriminerade och det till största grund på grund av kön, könsidentitet eller uttryck och efter det även på grund av ålder. Det är även den största för de andra grupperna att man känner sig kränkt på grund av ålder och det gäller alla åldersgrupper undantaget 41–50 år. Det som nämns under annat är till exempel geografi/hemvist och utseende inklusive vikt.

Här lyfts dock spelarna som de som diskriminerar mest tillsammans med ledare på 60 % resp 52 % följt av publik 27 %. Sen kommer domartillsättare eller annan ansvarig på 21,2 %, domarcoacher 12 %, andra domare 11 %. 

"Har du blivit omskriven på sociala medier med negativ upplevelse?"

Det var även frågan här. Där svarade 7,6 % av samtliga svarande att de har det. På förbundsnivå är det 18 % av domarna. 

Det är ledare, spelare och publik som de flesta anger till lika stor del, ungefär hälften av det anges journalister. Svensk innebandys egna app anges också som ett ställe där domare omskrivs. 

88 % upplever att de oftast eller nästan alltid bemöts med respekt och bli lyssnad på inom domarverksamheten.

Runt 13 % har tappat intresse eller är tveksamma till en fortsättning, i större utsträckning på grön/blå och tjejer. Mest ambitiösa är de domare som nått förbundet.

Publicerad av Sara Berglind

Ta del av hela kartläggningen här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS