Sveriges U19-damer inledde Polish Cup med seger

Publicerad
Carolinapeil

En stark förstaperiod mot Slovakien bäddade för blågul seger i öppningsmatchen av Polish Cup. Det var också en match där Sverige fick flera värdefulla svar på resan mot U19-VM i maj.

Sverige kom ut starkt i den första matchen under Polish Cup. Slovakien fick se en anstormning där blågult prickade in fyra mål i den första perioden.

Därefter storspelade det slovakiska försvaret när Sverige till slut vann med 5-2.

– Jag tycker att vi gör en bra match. Första perioden är jätte-jättebra med bra tålamod i speluppbyggnaden, bra avvägningar. Vi tar bollen framåt och skapar många spelvändningar. Att det bara står 4-0 i första perioden är en kombination av att deras keeper var väldigt bra samtidigt som de har ett uppoffrande försvarsspel och vi är lite ineffektiva, säger förbundskapten Christoffer Suominen och fortsätter.

– Vi har 51 avslut på mål över hela matchen och deras målvakt räddar 46 skott. Med den typen av statistik och hur de ser ut i avslutsytorna så är det här en match som ska sluta betydligt mer. Sen all credd till Slovakien som gör en bra match och ställer oss inför en hel del tuffa frågor.

Men även om bollen stundtals hade svårt att hitta in så menar Suominen att det aldrig infann sig någon frustration hos spelarna.

– Det var otroligt bra signalvärde från spelarna på sidan. Otroligt bra energi på bänken som malde på. Vi är modiga hela matchen och gör det vi har pratat om, sprider bra beteenden både på och utanför planen.

Hur viktigt var det annars att inleda med en seger?

– Vi spelar för att vinna och det är en turnering där det går ut på att nå så långt som möjligt. Men som jag sa tidigare, vi är otroligt nöjda med hur spelarna svarar upp med energi och stämningen i gruppen. Det var på en hög nivå, det kommer hjälpa oss längre fram när matcher står och väger.

Just avslutningen på matchen var annars något som förbundskaptenen var extra nöjd med.

– Vi plockar med oss att de sista fem minuterna spelar vi av på ett fantastiskt moget och bra sätt. Vi flyttar bollen, spelar bort tid, vi stänger matchen sista fem. Vi har haft lite strul med att knyta ihop säcken tidigare och det gör vi jättebra idag. Jag är jättenöjd med det.

Sveriges nästa match i Polish Cup spelas imorgon, fredag, klockan 16.00. Då väntar Schweiz.

Matchfakta
Sverige-Slovakien 5-2 (4-0, 1-1, 0-1)

Första perioden
1-0 (03.07) Nathalie Gustafsson (Moa Dybner)
2-0 (07.44) Maja Smidner (Lina Eriksson)
3-0 (09.04) Livia Svartvadet (Nelly Cerina)
4-0 (11.24) Vera Roos (Livia Svartvadet)

Andra perioden
5-0 (00.54) Moa Dybner (Agnes Engberg)
5-1 (06.09) Sophia Sabolova (Lenka Cervena)

Tredje perioden
5-2 (07.02) Nikol Drabekova (Alexandra Kopcekova)

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS