Antalet utövare inom Svensk Innebandy fortsätter att växa. Inför säsongen 2023/24 kommer nu ett glädjebesked. Gällande licensutvecklingen har antalet kvinnliga licenser aldrig varit så många som nu.

" />

Nytt rekord i antalet kvinnliga licenser

Publicerad
Kvinnliga Licenser

Antalet utövare inom Svensk Innebandy fortsätter att växa. Inför säsongen 2023/24 kommer nu ett glädjebesked. Gällande licensutvecklingen har antalet kvinnliga licenser aldrig varit så många som nu.

I slutet av augusti mättes antalet kvinnliga licenser till 36 055. Det tidigare rekordet för kvinnliga licenser låg på 35 416 säsongen 2019/20. 

– Fantastiskt roligt att se! Det här är ett jobb som inte kan tillskrivas endast en person eller en insats, säger Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet och fortsätter: 

– Det är ett strategiskt och idogt arbete hela innebandyrörelsen – såväl förbundet som våra distrikt och föreningar – har lagt ner under en längre tid som gör att vi kan se dessa siffror. Vi får aldrig tröttna på jämställdhetsfrågan.

Beaktning ska också tas till det faktum att många licenser förlorades under pandemiåren då innebandyn var en av sporterna som drabbades hårdast.

Att sporten nu kan presentera rekordsiffror tror Inez Rehn bland annat beror på flera verktyg som under de senaste åren implementerats inom Svensk Innebandy. 

– De senaste åren har innebandyn implementerat flera verktyg och arbetssätt som nu ger resultat. För att nämna några har SIU-modellen implementerats, jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty, föreningsverktyget Vår Förening Vill samt en översyn gjorts av alla våra utbildningar där ledarskapet lyfts fram.

– På förbundet har vi lagt ner mycket tid på att granska oss själva och vår kultur. Vilka finns i våra beslutsfattande rum och varför trivs dessa personer så bra hos oss? Dessa saker och fler därtill gör att vi är på god väg att skapa en verksamhet som samtliga trivs i på alla nivåer av Svensk Innebandy.


Antalet kvinnliga licenser den 31:a augusti 2023. Källa: iBIS

För Svensk Innebandy är det här ett glädjande besked då sporten arbetar aktivt för att vara jämställd inom licensfrågan.

– Svensk Innebandy vill vara folksporten för alla. År 2030 vill vi ha en jämn könsfördelning mellan flickor och pojkar som spelar innebandy, säger Joakim Lindström, t.f generalsekreterare på Svenska Innebandyförbundet, och fortsätter:

– Att vi nu ser det största antalet licensierade flickor och tjejer någonsin är ett kvitto på att vi är på rätt väg. Vi är väldigt glada och stolta över det arbete som på daglig basis sker ute bland distrikt och föreningar vilket möjliggjort att vi inte bara återhämtat oss bra efter pandemiåren – utan nu också ökat.

Läs mer om licensutvecklingen inom Svensk Innebandy – här.

Läs mer om Fifty/Fifty – här. 

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS