Ett arbetsdokument som kan användas för alla föreningar och lag, oavsett nivå på ungdomssidan. Det är vad Svensk Innebandy nu presenterar med då vi släpper vår spel- och spelarutvecklingsplan för föreningar." />

Svensk Innebandy släpper spel- och spelarutvecklingsplan för föreningar

Publicerad
USM Spelarutvecklingsbild
Ett underlag som riktar sig till föreningar som vill ha hjälp på vägen att utveckla sin egen spel- och spelarutvecklingsplan. Ett arbetsdokument som kan användas för alla föreningar och lag, oavsett nivå på ungdomssidan. Det är vad Svensk Innebandy nu presenterar med då vi släpper vår spel- och spelarutvecklingsplan för föreningar.

– Det här verktyget har vi upplevt är mycket efterlängtat hos många föreningar, säger Niklas Nordén på Svensk Innebandy. 

Materialet i sig är byggt för ungdomssidan i föreningen. Utgångspunkten är utifrån röd nivå men är även nedbrytbar till blå nivå och det finns inslag som går att använda ner till grön nivå.  

Den ska också kunna vara behjälplig för att skapa en ”röd tråd” genom föreningens ungdomssida. Dokumentet kan användas oavsett lag/serietillhörighet och av alla olika föreningar i landet. ​ 

– Det här skapar en möjlighet för föreningar att oavsett ambitionsnivå att samarbeta med grunden i sin filosofi, för att sedan kunna omsätta den i praktiken och göra det över en längre tid, säger Niklas Nordén. 

Dokumentet ges ut i tre olika omfattningar som du själv kan ladda ner* i botten av denna artikel. ​ 

  1. En ”ifylld” eller "färdig" version där Svensk Innebandy lagt in sina rubriksättningar och värderingar kring hur och vad som kan tränas samt på vilket sätt
  2. En ”halvt ifylld" version där Svensk Innebandy använt sina rubriksättningar och vissa värderingar kring spel- och spelarutveckling.​
  3. En ”tom” version där endast rubriksättning finns tillgänglig. ​ 

Samtliga av dessa versioner bör ses som hjälpmallar till att utveckla sin egen unika föreningsmodell kring ämnet. Alla föreningar har olika förutsättningar att skapa underlag för att bygga sin egen spel- och spelarutvecklingsplan och här skapas möjligheten för att själva kunna bestämma hur mycket tid och resurs som kan eller ska läggas för bästa möjliga resultat för sin egen förening. ​ 

– Många föreningar jobbar isolerat med sitt lag och har svårt att följa progressionen och strukturen över tid, dessutom byts många tränare ut i ungdomsåren. En gemensam plan för spelarutveckling bidrar till att spelarutbildningen varar över tid, säger Niklas Nordén.  

– Jag hoppas många föreningar sätter tänderna i detta tillsammans och arbetar fram vart den specifika föreningen vill utbilda sina individer.  

Observera att denna spel- och spelarutvecklingsplan inte ersätter någon tränarutbildning utan är ett bakgrundsdokument för att skapa en röd tråd genom sin föreningsverksamhet och för att utveckla individ samt speltankar över tid.

*I botten av denna artikel hittar du dokument i PDF-form. Vill du ha dessa i Powerpoint-filer följer du den blåa länken och hittar filerna på vår sajt-sida.

Publicerad av Martin Almroth

Se Niklas Nordén presentera utvecklingsplanen här

Tom version
Halvt ifylld version
Ifylld version
Till sidan för spel- och spelarutvecklingsplan här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS