Aggressivt och unikt är Warbergs spelidé

Publicerad
AV6I5734
Premiären för Allsvenskan Herr är snart här. Svensk Innebandy har intervjuat Johan Astbrant, huvudtränare för Warberg IC:s herrar. Här är hans tankar och känslor inför säsongen 2023/24.

Warberg IC med Johan Astbrant i spetsen möter Fagerhult Habo IBK i den första omgången av Herrallsvenskan Södra. Matchen spelas den 23/9 kl. 15:00 och du ser den live på Innebandy.TV.

Inför premiären kommer här en inblick i huvudtränarens förväntningar och målsättningar, samt vad som kommer att bli viktigast för Warberg denna säsong. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsong? 

– Vi har höga förväntningar såklart, vi har gjort en liten renovering med både trupp och stab men vi har alltid som målsättning att vara där uppe och kriga om topp-placeringarna. Det är spännande, vi åkte på en liten vägbula här under helgen (i Svenska Cupen) men sen har vi haft en fin försäsong så förväntningarna är positiva. Det blir intressant att se vart vi tar vägen med den här gruppen, säger Johan Astbrant.


Vilka målsättningar har ni som lag denna säsong? Vilka målsättningar har du personligen?

– Vi har jobbat mer med vårt etablerade anfallsspel, vi har varit ett relativt starkt omställningslag men haft det svårare mot lag som har backat hem och låtit oss styra matchen. Där vill vi förbättra oss och har därför lagt mycket fokus på det. 

– Det är mitt tredje år här och det har alltid handlat om att vi ska upp till SSL, inget annat. Men i år så jobbar vi inte riktigt med några långsiktiga mål, vårt fokus kommer istället att ligga på nästa match och vad vi vill utveckla och förbättra till just den. Vi vill inte låta slumpen avgöra vad som händer under slutet av säsongen. 

– Det är ju ett speciellt år, innan så har vi mer eller mindre varit klara ganska tidigt för kval men i år känner vi att vi inte kommer vara det. Vi behöver förbättra oss hela tiden och då är det dumt att lägga fokus på det som händer i mars/april och bättre att fokusera på det vi kan påverka här och nu. 

– Vi har ju implementerat ett spel som jag personligen tycker är ganska unikt i svensk innebandy, vi spelar en hybrid-innebandy med inslag av både man-man och zonspel. Det jag vill är att vi vågar göra det även i ett kvalspel.

– Det går ut på att vara ganska aggressiv, med det sagt så finns det en större risk i spelet. När det kommer till viktiga matcher, och kvalspel i synnerhet, så vill man gärna backa. Vi vill istället vända på det och försöka attackera. Det är det som jag i mitt ledarskap skulle vilja utveckla, att få spelarna att känna den känslan och våga. 


Vad är dina tankar om serien denna säsong?

– Jag tror att lag under de senaste åren på förhand har gett upp på vissa matcher och fokuserat på annat, eftersom man känner att det inte är i just den matchen man ska vinna sina poäng. I år tror jag verkligen att det kommer bli mer och mer måste-matcher. Du har inte råd att vaska en match när det är så pass många lag som kommer att åka ur. 

– Det kommer inte att bli någon serielunk som förra säsongen då vi blev satta i en bekvämlighetszon uppe i topp 4 redan vid jul, det kommer att bli en jättestor skillnad. Det kommer vara många fler lag som slår varandra i år och jag tror faktiskt att alla lag kan slå alla. Där gäller det för oss att vara på vår vakt och inte slöa.  


Hur ser du på era förutsättningar inför säsongen sett till hur försäsongen har gått?

– Hade du ringt mig för en vecka sedan så hade jag sagt att det känns riktigt skönt faktiskt, inspirerande och spännande på alla sätt och vis, men sen så vet jag inte riktigt vad vi sysslade med i helgen. Det kan ha varit positivt att ha fått en liten näsbränna, men vi har också fått bra resultat.

– Vi slog Helsingborg med 8-1, vi slog Jönköping på straffar, och vi var nere i Tjeckien och slog ett lag som var i final i schweiziska högstaligan. Sen är det skillnad på tävlingsmatcher och träningsmatcher, men förutsättningarna ser bra ut. 


Vad tror du kommer att bli viktigast för er den här säsongen?

– Special teams. Det grämer mig fortfarande än idag att vi gav bort våran möjlighet till att gå upp förra året. Vi var alldeles för dåliga i special teams och där behöver vi bli - ja, får man säga “dödliga” så använder jag det ordet. 


Finns det någon eller några spelare som du skulle vilja lyfta, som kan vara spännande att hålla ett extra öga på i år?

– Jag skulle säga Arvid Vonk, han har varit en nyckelspelare för oss sedan han kom förra året. Som i alla andra lagidrotter så är ju målvakten såklart en viktig pjäs, och så är det även hos oss. Han har vunnit många matcher åt oss när vi inte har varit bra.

– Annars så behöver hela laget leverera, framförallt när det kommer till avgörande matcher och kanske inte i matcher som redan är avgjorda. Där behöver laget steppa upp.


Premiärmatchen som väntar - ni möter Fagerhult Habo IBK. Hur ser du på motståndet? Hur kommer ni att förbereda er inför första matchen? Vad kommer att bli viktigast för er i den matchen?

– Jag tror att det är två lag som kanske inte riktigt vet vart de står. Båda har haft en större omsättning av spelare, tappat en del tongivande men också ersatt med annat. Jag tror att det kommer att vara en match där båda lagen känner lite på varandra först och tar det därefter. Mina förväntningar är ändå stora, men förutom special teams så behöver vi också bli mycket starkare på hemmaplan och göra det till en stor trygghet för oss. 

– Vi vill oavsett om det är en träningsmatch, cupmatch, eller seriematch förbereda oss på samma sätt, så att man inte skickar olika signaler. Men nu när det är tävlingsmatch så jobbar vi lite mer frekvent med taktiska inslag och scoutar motståndarna på ett annat sätt än vi kanske gör på försäsongen.


Vi önskar all lycka till Warberg IC, Fagerhult Habo IBK och alla andra lag inför seriestarten. Vill du läsa mer om premiäromgången och hur du ser alla matcher, klicka här.

Publicerad av Maja Gårdh

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS