Guld till rullstolslandslaget – efter semifinaldrama

Publicerad
Rullstolslandslaget

Den 9-11 november var det svenska rullstolslandslaget på plats i Nederländerna för en femnationsturnering. Sverige har under de senaste åren varit obesegrade och gick därmed in i turneringen under press. En press som laget hanterade finfint och blev mästare efter bland annat en dramatisk semifinal.

Sverige motstånd i Parafloorball Tournament Zoetemeer bestod av Belgien, Nederländerna, Schweiz och Tjeckien. Totalt blev det sju matcher innan blågult stod som mästare och vi har sammanfattat varje del från gruppspel till final.

Nederländerna – Sverige 1-5
Turneringen inleddes med match mot värdnationen. Redan från start visade Sverige vilka som är det bättre laget och efter halva första perioden gav det också utdelning. Både 1-0 och 2-0 kom innan första pausen.

I andra perioden blev det också en smakstart då Robin Roos redan efter några sekunder snappade upp en boll på offensiv planhalva, dribblade förbi två försvarare och avslutade med en backhand förbi Nederländernas målvakt.

– Det var lite tur, säger Roos först och fortsätter:

– Det var direkt efter tekning och bollen tog på domaren, jag fick tag på den, dribblade av några personer och la in den.

Efter att Nederländerna reducerat var det dags för debutanten Roger Eriksson att presentera sig med sitt första mål i Svenska Rullstolslandslaget, efter fint förarbete av Victor Piccardo. Målet innebar 4-1, vilket stod sig perioden ut innan slutresultatet skrevs till 5-1 i tredje.

En stabil start på turneringen där Sverige ägde mycket boll och bara släppte till en handfull chanser för motståndarlaget. 

Sverige - Schweiz 9-2
Turneringens andra match startade i ett rasande tempo. Sverige gjorde både 1-0 och 2-0 innan Schweiz kunde reducera till 2-1 efter bara några få minuter. Ytterliggare varsitt mål skulle ramla in under första perioden Sverige pusta ut med 3-2 inför första periodpausen.

Närmre än så kom aldrig Schweiz. I andra akten var det dominans och matchen slutade 9-2 till svensk favör efter hattrick från Martin Magnevill.

– Det kändes bra från start. Vi hade spelet hela matchen tycker jag, så det kändes bra, säger Magnevill som var extra nöjd med sitt straffmål.

– Det var en inövad variant. Jag visste exakt vad jag skulle göra, så det var bara att lägga in den.

Martin Magnevill och den svenska flaggan.
Martin Magnevill och den svenska flaggan mellan matcherna.

Sverige – Belgien 5-1
Efter två stabila segrar var det dags för Sverige att ta sig an Belgien. Återigen var Sverige storfavoriter till segern och tog också tag i taktpinnen från början. 

– Vi har allting under kontroll från start och tar också ledningen väldigt snabbt, konstaterade Roger Eriksson efter 3-1-ledningen i första perioden.

Inför andra perioden gjorde Belgien några justeringar och var därefter betydligt stabilare defensivt. Endast ett mål i andra respektive tredje perioden för svensk del och matchen slutade 5-1.

– De fokuserade väldigt mycket på defensiven och satte inte så hög press på oss. Det var tajt framför mål, svårt att hitta lägena och de tvingade oss att skjuta mycket utifrån, säger tvåmålsskytten Eriksson.

– Det är alltid skönt att göra lite mål och bra för självförtroendet men det absolut viktigaste är att vi vinner som lag.

Tjeckien – Sverige 1-6
Tre matcher, tre segrar men i den avslutande gruppspelsmatchen väntade Tjeckien. Det på förhand tuffaste motståndet. Sverige behövde endast en poäng för att säkra förstaplatsen men laget var sugna på ännu en seger.

Återigen tog man kommandot med att äga boll, styra spelet och laget gick till pausvila med en tvåmålsledning efter mål från Roberth Isaksson och Johnny Pettersson.

Tjeckerna riktade in sig på kontringsspel och fick också utdelning tidigt i andra period efter att ha överlistat Sveriges målvakt Kalle Toft. Men precis när motståndarna närmat sig skulle ett nytt ryck komma. Innan matchen var slut hade Sverige gjort fyra mål till och vann således matchen övertygande med 6-1.

En extremt väl genomförd match. Det brukar inte dra i väg så här, men när vi spelar som vi gjorde idag kan det bli så, säger målvakten Kalle Toft.

Nu väntade semifinal och genom att det baserades på placeringen i gruppspelet så blev det Tjeckien som blev motståndet.

Semifinal: Sverige – Tjeckien 2-1 (efter straffar)
Samma motstånd men denna gång med en helt annan inställning visade det sig. Sverige stod återigen för mycket bollinnehav och kunde också ta ledningen i matchen, ännu en gång via Roberth Isaksson.

– Jag är nöjd med min prestation, men hade inte kommit till det läget om det inte var för laget i det stora hela, säger Isaksson ödmjukt om hans målfacit.

Men trots Isakssons öppning och att Sverige fortsatte att skapa mängder av chanser så skulle Tjeckiens målvakt storspela i kassen. Den ena svettiga räddningen kom efter den andra och på andra sidan stod Sveriges målvakt Billy Lund Jensen också för en fin insats.

Det såg alltså länge ut som att den svenska nollan skulle räcka men med en minut och 13 sekunder kvar av ordinarie matchtid kunde tjeckerna kvittera efter en tilltrasslad situation framför Sveriges mål.

– Känslan var inte på topp just då, säger Lund Jensen om situationen.

– Det blev en liten miss i försvaret, men sånt händer. Vi hade en så bra feeling i truppen och skapade fler chanser än dem så vi trodde ändå att vi skulle fixa det.  

1-1 på resultattavlan stod sig och därmed skulle det avgöras på straffar i bäst av tre.

– Straffavgörande är en situation vi känner oss trygga i och jag som målvakt känner mig alltid trygg i straffsituationer, säger Lund Jensen.

Tryggt var ordet. Efter att Tjeckien missat sina två första straffar (och Sverige sin första) var det dags för Roberth Isaksson. Han fintade skott men tog över bollen till backhand och la snyggt in den. När målvakten Lund Jensen även räddade tjeckernas tredje straff var finalplatsen klar i Parafloorball Tournament Zoetemeer 2023.

– Det är känslosamt så här direkt efter match, mycket känslor som kommer upp men en otroligt skön vinst. Det finns ingen goare känsla än att se sin egen målvakt rädda och man själv sätter en straff. Det är otroligt skönt, en obeskrivlig känsla, säger Roberth Isaksson.

Trippelstraffräddaren Billy Lund Jensen var också känslosam efter straffläggningen.

– Det kom en tår och det är mycket känslor. Det är så underbart att få vara delaktig i allt detta. Att få rädda straffen och sen få höra jublet från mina lagkamrater och läktaren också, det var underbart.

Även den andra semifinalen mellan Schweiz och Nederländerna avgjordes på straffar där Nederländerna kunde avgöra redan i den andra straffomgången.

Final: Sverige – Nederländerna 7-0
Finaldags och turneringen skulle avslutas precis som den började, med match mot Nederländerna.

Bollinnehavet och de skarpa chanserna tillhörde även denna gång Sverige från start. Man skapade chans på chans och till slut kom 1-0 genom Martin Magnevill efter en retur på ett skott från backen Johnny Pettersson.

Ettans stod sig också länge efter storspel av Nederländernas målvakt Nienke Conijn. Men när Johnny Pettersson presenterat sig genom att prickskjuta in 2-0 orkade inte de orangeklädda stå emot längre. Sakta men säkert kom den svenska segern närmare och finalen slutade med siffrorna 7-0 till Sverige.   

– Det känns skönt! Det är det här vi åkt hit för att vinna. Finalen är en match där vi dominerar helt och hållet, säger en lycklig tvåmålsskytt Axel Eriksson efter finalen.

Tränaren Ola Piccardo var också nöjd, både med matchen och turneringen som helhet.

– Vi låg bra i press-spelet och hade hög intensitet idag. Allting var egentligen riktigt bra och jag tycker att 7-0 speglar matchen, sammanfattar Piccardo matchen och fortsätter kring lagets insats:

– Vi har tränat på det spelsystem under ganska lång tid och det sitter. Alla anfaller när vi har bollen, alla försvarar när vi inte har bollen och jag har inte behövt gå in och coacha någonting i stort sett. Det har funkat skitbra, säger Piccardo innan fortsätter firandet med laget.

Dela

Upptäck fler nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS