Tittarsuccé och framsteg under Swedish Floorball Wheel Cup
Samtidigt som det 15:e herr-VM:et spelades så arrangerades den första internationella rullstolsinnebandyturneringen – Swedish Floorball Wheel Cup – i Sverige. En turnering som gav mersmak och ledde till flera framsteg direkt.
"Det var många som sa att det var ett minne för livet", säger Jonatan Widell om turneringen.
Hela rullstolsinnebandyns elit samlades den 6–8 december för att spela turneringen, och förutom Sverige deltog även USA, Tjeckien, Schweiz och Nederländerna i Stadions Sporthall, Malmö.
Så här en månad senare har alla siffror kommit in från turneringen, och det visar sig att det var ett fint intresse för turneringen både på plats och för att se den via Innebandy.TV. Snittet från alla 15 matcher som sändes var 304 unika tittare per match.
– Bronsmatchen mellan Sverige och Nederländerna hade 750 unika tittare, vilket tyder på ett stort intresse både nationellt och internationellt. Det var även tittare från 17 olika länder som såg turneringen, berättar Jonatan Widell, parainnebandy-ansvarig på Svensk Innebandy, som är positivt överraskad:
– Personligen är jag mycket nöjd. På förhand var det svårt att gissa på hur många tittare vi skulle ha på Innebandy.TV, men ett så högt snitt hade jag absolut inte förväntat mig. Framför allt ser vi stora toppar, vilket visar att det finns ett intresse. Därför har vi nu beslutat att den sista omgången i Sverigeserien och slutspelet i maj ska sändas kostnadsfritt på Innebandy.TV.
Bland deltagarna i turneringen fanns Sveriges landslagsman Roberth Isaksson. Att turneringen sammanföll med VM i Malmö Arena blev också ett stort skyltfönster för rullstolsinnebandyn, då en uppvisningsmatch spelades.
– Det var fantastiskt roligt att få spela inför svensk publik. Det betyder allt för mig att få representera landslaget, och det blir extra speciellt att spela på hemmaplan så klart. Uppvisningsmatchen var dessutom en riktig höjdpunkt, säger Roberth Isaksson och fortsätter om intresset:
– Jag tror att det kan komma att betyda mycket för sportens utveckling. Förhoppningsvis får fler upp ögonen för sporten och intresset växer, och att fler lag i förlängningen bildas, både på klubbnivå och landslagsnivå. Synligheten är viktig på alla sätt.
Ansvarsförflyttningen som nu görs inom parainnebandyn bidrar också till ökad synlighet, där Svensk Innebandy tar över ansvaret från parasportförbundet. Detta arbete leds av Jonatan Widell på Svensk Innebandy.
– En viktig del av vårt arbete handlar om att synliggöra parainnebandyn, och rullstolsinnebandyn i synnerhet. Uppvisningsmatcherna under VM mellan Sverige och Slovakien var något alldeles särskilt. Att spela rullstolsinnebandy inför tusentals i Malmö Arena under båda periodpauserna var en unik upplevelse. Många beskrev det som ett minne för livet, och det var flera som lämnade arenan med stora leenden, säger Jonatan Widell.
Sverige kammade hem bronspengen efter en 6-3-seger mot Nederländerna. En skön revansch efter semifinalförlusten mot Schweiz. I finalen blev det ett tufft möte mellan Tjeckien och Schweiz, där Schweiz drog det längsta strået och säkrade guldmedaljen efter en 3-2-vinst. Det var något historiskt då det var Schweiz första vinst i internationella sammanhang och första gången Sverige inte vann.
Även utanför planen togs viktiga steg framåt för parainnebandyn på internationell nivå. Under General Assembly (IFF:s generalförsamlingsmöte) beviljades en motion om att Internationella Innebandyförbundet (IFF) ska inrätta en Para Floorball-kommitté.
– Att motionen antogs var ett stort framsteg för parainnebandyn. I samband med detta deltog IFF:s generalsekreterare John Liljelund och ordförande Thomas Eriksson i prisutdelningen, tillsammans med Svensk Innebandys styrelseledamot Pontus Berger. Det uppskattades stort och visar tydligt vilken riktning vi är på väg i med denna process, säger Jonatan Widell.
Samtliga foton är från Parasport Sverige och fotograf Patrik Danielsson.
Publicerad av Martin Almroth