Jemtland Innebandys nystartade paraverksamhet innebär ny milstolpe för innebandyn

Publicerad
Jemtlandpara1
Jemtland Innebandy, tillhörande distriktet Jämtland-Härjedalen, har nyligen startat upp en paraverksamhet i sin förening. Det är inte bara betydelsefullt för distriktet, utan innebär också en ny milstolpe för innebandyn. Alla innebandydistrikt har nu en paraverksamhet.
Innebandyn ska vara en sport som tilltalar många och är öppen för alla - Folksporten. En sport som välkomnar alla, oavsett deras förutsättningar eller tidigare erfarenhet. All utövning på alla nivåer bidrar till att göra innebandyn till Folksporten, inte minst Parainnebandyn och dess fortsatta utveckling.

De 3 typerna av parainnebandy - stående innebandy, rullstolsinnebandy och elinnebandy - erbjuder alla en chans att utöva sporten och hitta en gemenskap. Rullstolsinnebandy och elinnebandy är till för personer med rörelsenedsättning medan stående innebandy riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 

Den stående innebandyn är just det som står i centrum för den milstolpe som har uppnåtts – alla innebandydistrikt har nu minst en verksamhet för personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 

– Att nu kunna säga att våra föreningar bedriver någon form av parainnebandyverksamhet i samtliga innebandydistrikt känns jättekul. Det är en milstolpe på vägen till att möjliggöra för fler att vara en del av Svensk Innebandy, säger Jonatan Petersson, parainnebandyansvarig på Svenska Innebandyförbundet. 

Milstolpen blev ett faktum när föreningen Jemtland Innebandy startade upp sin paraverksamhet för stående innebandy i Östersund. De tränar en gång i veckan och är i nuläget 17 spelare och två ledare. Pär Malmrot, ordförande för Jemtland Innebandy, berättar hur gruppen skapades och hur arbetet har sett ut, från en mindre lyckad satsning till där de är idag. 

– Det började som ett samarbete med parasportförbundet. Niklas Engström, som gjorde praktik hos dem i sin utbildning till fritidsledare, hörde av sig till oss och undrade om vi var intresserade att starta upp en träningsgrupp för parainnebandy och det var vi, berättar Pär Malmrot. 

– Niklas hade sett att det saknades en verksamhet för yngre, så i fjol körde vi igång en satsning på stående innebandy men hade då en åldersgräns på 18 år. Jag vet inte om det var för att det var nytt eller om det var något annat, men det blev ganska få deltagare till en början. Det flög inte riktigt. 

Även om den första satsningen inte riktigt tog fasta så skulle en ny möjlighet komma för Jemtland. De hade fått kontakt med två personer, Joel Pettersson och Albert Skaar, som hade ett stort intresse för att vara ledare för gruppen.

– Joel och Albert hade egentligen ingen anknytning till föreningen sedan innan. Det kändes väldigt bra då det annars lätt blir att de som redan är engagerade i föreningen ska göra ännu mer arbete och att paraverksamheten får ett mindre fokus. 

Med två hängivna ledare började föreningens arbete med att satsa på säsongen 2023/24. Tillsammans med Östersunds kommun och genom olika träffar kunde föreningen nå ut till målgruppen och starta upp gruppen de har idag. 

– Vi var på en träff i våras med kommunen och med de som har en daglig verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi hade möjligheten att visa upp oss för målgruppen och där kände vi att det fanns ett intresse för innebandyn, berättar Malmrot och fortsätter:

– Vi var även med på en parasportdag som parasportförbundet anordnade här i Östersund under sommaren och visade upp innebandyn och erbjöd alla som var där att testa. Där gjorde vi även reklam för att vi skulle dra igång en grupp under hösten.

Föreningen bestämde sig för att ta bort åldersgränsen och skapa en grupp som välkomnar alla, oavsett ålder, kön eller typ av funktionsnedsättning. I nuläget består gruppen utav personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och är en blandning av kön och åldrar. Spelarna har också olika erfarenhet av sporten, men enligt Malmrot fungerar gruppen bra tillsammans.

– Det är en del i gruppen som har spelat innebandy sedan tidigare i motionsform och en del som är helt nya till sporten. Av det jag har sett på träningarna så fungerar det väldigt bra. Det är inte lika tävlingsinriktat även om det såklart är viktigt för dem att få spela och göra mål, säger Malmrot och berättar vad spelarna själva tycker:

– Det betyder jättemycket för spelarna. Jag fick höra av en pappa till en utav tjejerna att hon alltid brukar gå och titta på hockey, men sen innebandyn har börjat så går de på innebandyn först och tittar på hockeymatchen efter träningen. 

Malmrot berättar även att gruppen marknadsförs till stor del av spelarna själva genom att det pratar med andra om att de spelar innebandy. Det är många av spelarna som är väldigt engagerade, inte minst märkbart genom att de ofta frågar när de kan få möta andra lag. 

– De är väldigt intresserade av frågan om när de får spela matcher, om de är lag som kan komma hit eller om de kan få åka någonstans och spela. Det har vi såklart inte sagt nej till, men vi måste först se vilka möjligheter vi har.

– Med det sagt, laget är jätteintresserade av att spela matcher så vi tar gärna emot inbjudningar till matcher eller olika typer av samarbeten från andra distrikt och lag nära oss, avslutar Pär Malmrot.

Vill din förening starta upp en paraverksamhet? Klicka på knappen nedan för att läsa mer om de olika spelformerna, eller klicka här för att få inspiration och tips.

Publicerad av Maja Gårdh

Läs mer om Parainnebandy här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS