Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Rekordmånga före detta RIG-elever i damlandslaget

Rekordmånga före detta RIG-elever är uttagna i damlandslagets trupp till Euro Floorball Tour. Hela 10 av 22 spelare har gått i Umeå.
- Det här är ett kvitto på att verksamheten fungerar, säger RIG-tränaren Peter Hörnsten Svensson.

Riksidrottsförbundets mål med riksidrottsgymnasierna i Sverige är att de ska bidra med spelare till A-landslagen. Och det är verkligen något som Riksinnebandygymnasiet (RIG) i Umeå har lyckats med.

När damlandslaget under torsdagen flyger till Schweiz för att spela Euro Floorball Tour är 10 av 22 spelare tidigare RIG-elever.

- Jag tror att väldigt få idrottsgymnasier inom bollsporterna har haft så många i ett seniorlandslag samtidigt. Det här är ett kvitto på att verksamheten fungerar. Vi är på rätt väg. Sedan är det ju så klart spelarna själva som har gjort resan, men de har använt tiden hos oss på rätt sätt, säger tränaren Peter Hörnsten Svensson och fortsätter:

- Jag hoppas att vi hjälper våra elever att få en stor passion till sin sport och en stor dos ”så här gör du för att bli bra”.

En del i att RIG i Umeå lyckas så bra menar Hörnsten Svensson beror på att de inte har bråttom att slussa upp spelarna till Svenska Superligan. Häromveckan skedde det med sistaårseleven Wilma Johansson, men förutom det fallet var det längesedan det inträffade.

- Flera jämnåriga kamrater i andra klubbar startar SSL-karriären tidigare, och slutar därför tidigare. Jag tror mycket på den modellen som vi har här, säger han.

De spelare som tas in på RIG investerar mycket tid och engagemang de kommande tre åren. Därför blir det, enligt Hörnsten Svensson, värt för dem att se hur långt det kan bära i framtiden. När de sedan kommer till en annan klubb efter studenten har de en tillräckligt lång sträcka som de fortsätter jobba med för att nå sin fulla potential.

- Vi har en bra syn på vilka vi ska ta in. Vi är inte bättre än andra, men vi tar ut på andra kriterier. De som kommer hit har en förmåga att utnyttja tiden väldigt bra. De åren vi har formar eleverna som spelare och personer på ett bra sätt. Det är inte en faktor, utan hela paketet med skola, idrott och relationer, som gör att de tre åren för dem framåt på olika sätt.

Och statistiskt, sedan starten med RIG-elever födda 1986, har damverksamheten visat upp höga resultat på vilka som når A-landslaget efteråt.

-Vi har blivit bortskämda med höga siffror under en lång tid, men vi har verkligen en otrolig utväxling på våra elever. Var fjärde spelare har senare spelat i A-landslaget sedan starten med 86:orna, säger Hörnsten Svensson.

Damlandslagets truppspelare som har gått på RIG:
Amanda Hill (målvakt)
Sophia Lundmark (målvakt)
Moa Svanström (back)
Isabell Krantz (back)
Ida Sundberg (back)
Cornelia Fjellstedt (center)
Anna Wijk (center)
Emelie Wibron (forward)
Matilda Sjödin (forward)
Sofia Joelsson (forward)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55