Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Fifty/Fifty: "Det handlar om prioriteringar"

Fifty/Fifty är en online-utbildning som inspirerar och sprider kunskap om jämställdhet inom idrotten. Jämställdhetsfrågan är en fråga som Kristina Landgren Carestam länge brunnit för och en fråga som varit central och viktig i hennes karriär som tränare i landslaget och föreningen Pixbo Wallenstam.

– Det handlar om prioriteringar. Här har vi världens möjlighet, att med ett enkelt verktyg ta del av en viktig fråga, säger Kristina Landgren Carestam som delar med sig av sina erfarenheter i utbildningsmaterialet Fifty/Fifty.

Kristina Landgren Carestam har under större delen av sitt liv engagerat sig i jämställdhetsfrågan. Hon satt med i innebandyförbundets första jämställdhetskommitté, där fokuset med kommittén var att arbeta med att få in fler kvinnor till idrotten. Jämställdhetsfrågan har sedan fortsatt vara en stor del av hennes liv och hon har alltid reflekterat över vad som kan göras för att få upp den på agendan och vara en del av det ordinarie arbetet.

Landgren Carestam har tidigare varit förbundskapten för Sveriges dam- och herrlandslag och har vunnit VM-guld med båda lagen. Hon var dessutom den första kvinnliga förbundskaptenen för ett herrlandslag.

Tillsammans med damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson ledde hon det första U19-damlandslaget, något som de såg som ett statement för att visa andra nationer och vara förebilder för att få fler länder att också rekrytera fler kvinnliga ledare.

– Vi är en ung sport och då bör vi vara moderna också. Vi har kommit långt på flera plan med landslag där tränare får samma ersättning oberoende om de är tränare på dam- eller herrsidan. Samma resurser och så vidare men det är fortfarande långt kvar för att vi ska vara en jämställd idrott, säger Landgren Carestam.

Med den här erfarenheten så anser hon att materialet är en fantastiskt bra utbildning som hon uppmuntrar alla föreningar att gå.

– Jag är tycker det är otroligt kul och framförallt bra att den här utbildningen har kommit, då det öppnar upp för att man på ett enklare sätt kan ta till sig kunskapen om varför frågan är så viktig. Nu är det svart på vitt varför man bör arbeta med det, säger Landgren Carestam och fortsätter:

– Den visar på ett konkret sätt varför föreningarna ska jobba med det. Genom att gå igenom kapitlen om normer, kommunikation, rekrytering, struktur och makt, något som sedan mynnar ut i att göra sin egen åtgärdslista.

– Med hjälp av det här materialet tror jag att vi tillsammans kan nå idrottens värderingar om att idrotten ska vara en idrott för alla och innebandyns jämställdhetsmål i Svensk Innebandy Vill. Allt handlar om hur föreningarna väljer att prioritera tid och resurser. Om man inser att det här är viktigt för att få en välfungerande förening så ser man till att sätta sin åtgärdslista, avslutar Landgren Carestam.

Läs mer om Fifty/Fifty här 

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56