Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Fifty/Fifty blev en ögonöppnare för Vaara

Hallå där…

…Jan-Erik Vaara, styrelseledamot Värmlands Innebandyförbund och tidigare förbundskapten för både dam- och herrlandslag…

Värmlands Innebandyförbund är initiativtagare till webbutbildningen Fifty/Fitfy som syftar till att hjälpa föreningar och förbund att ta steget mot en mer jämställd verksamhet. Er förbundsstyrelse var också först ut med att genomföra hela utbildningen. Berätta om tankarna efter?
Fifty/Fifty blev en ögonöppnare på många sätt. Givetvis i rollen som styrelseledamot, men också på ett individuellt plan gav utbildningen många insikter som är viktiga i mitt civila yrke som enhetschef på en statlig myndighet. Utbildningen har verkligen fått mig att reflektera och fundera både på mig själv och på min omgivning. Varför vi svänger oss med en viss typ av språkbruk och vilka konsekvenser får det? Varför agerar vi som vi gör i vissa lägen och hur skulle vi kunna göra annorlunda? Allt det här måste ju börja hos varje enskild individ och Fifty/Fifty sätter verkligen igång tankarna på ett inspirerande sätt.

Idrotten ligger inte i framkant när det gäller frågor som rör jämställdhet och känslan är att det många gånger går ganska sakta framåt, varför tror du att det är så?
Såklart spelar det in att idrotten en gång skapades av män för män och vi är ju på många sätt oerhört formade av vår historia och våra gamla strukturer. Därför tar det tid. Men vi kan ju inte gömma oss bakom det hur länge som helst och jag tycker faktiskt att idrotten tar fler steg framåt än någonsin tidigare. Det finns en vilja hos många att förändra på riktigt.

Varför tycker du att det är viktigt att föreningar tar chansen att gå Fifty/Fifty?
För att det finns så mycket att vinna på att skapa en mer jämställd verksamhet. Alltifrån att vi tar bättre och bredare beslut om vi är mixade styrelser, till att vi har större chans att lyckas med rekryteringar och att attrahera fler medlemmar om vi arbetar jämställt. Dessutom är det givetvis en fråga om demokrati och rättvisa. Fifty/Fifty tycker jag är en jättebra start i arbetet, där man får chans att reflektera både som individ och ur ett verksamhetsperspektiv.

I den sista lektionen i Fifty/Fifty gör man sin egen åtgärdslista, vad var det viktigaste ni kom fram till när det gäller Värmlands Innebandyförbunds verksamhet?
Vi beslutade bland annat att vi ska se över rutiner kring hur vi rekryterar, att vi ska se över domarkläder, distriktslagskläder med mera utifrån en jämställdhetsaspekt och att vi ska bjuda in till handfasta kommunikationsutbildningar för våra föreningar, där jämställheten blir en självklar del. Det sistnämnda har flera föreningar efterfrågat.

Läs mer om utbildningen

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56