Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

VM-kvalet för herrar ställs in – kan spelas längre fram

Herrarnas VM-kval i Lochow, Polen, som skulle spelats 3-6 februari ställs in. Det beslutet meddelade Internationella Innebandyförbundet, IFF, idag samtidigt som ett nytt datum för kvalet eftersöks. "Tråkigt för de nya spelarna som vi tagit med", säger Thomas Brottman om det inställda VM-kvalet.

Sveriges herrlandslag skulle ha ställts mot Ryssland, Ungern och Frankrike i kvalet till VM 2022, men nu ställs kvalet in och skjuts fram, det meddelar IFF. Bakgrunden till beslutet är covid-19 och det ökade smittläget.

– Det är givetvis ett tråkigt besked. Alla dagar tillsammans är viktiga för att sätta samman laget och i det här fallet påbörja resan mot nästa VM. Samtidigt som det är tråkigt är det alltid spelarnas och ledarnas hälsa som viktigast av allt och vi har respekt för beslutet som har tagits, säger elit- och landslagschef, Sofie Andersson.
 
Diskussioner kring när kvalet ska genomföras är i gång mellan IFF och arrangörerna, såväl som att söka alternativa alternativ på andra platser.

– Det är klart att vi sett fram emot det här VM-kvalet. Vi hade samlat det så att vi skulle ha både intressanta matcher och en rad träningar i ett form av läger. Sen är det så klart tråkigt för de nya spelarna som vi tagit med och som vi hade velat lära känna och se mer av i landslagsmiljön, säger Thomas Brottman som hoppas att kvalet blir av under våren.

Vi får hoppas att det blir något över huvud taget. Vi ligger lite efter vår huvudkonkurrent Finland som har fått samlas lite mer än vi har med den här gruppen. Alla dagar är viktiga dagar under ett VM-år.

IFF skriver om beslutet på sin hemsida:

"VM-kvalen för herrar i Europa och Amerika kommer att skjutas upp på grund av den förvärrade Covid-situationen. I Europa begränsas innebandyverksamheten i de flesta länder fortfarande av coronaviruset. I många länder spelas endast de högsta nationella ligorna, och även dessa har ständigt problem med att matcher måste flyttas på grund av positiva fall, medan vissa länder har tvingats sätta ett totalt stopp för all innebandy.

EUR2- och EUR3-kvalifikationerna skulle hållas i Polen och Italien den 2-6 februari och även om både arrangörerna och alla deltagande lag i mitten av december (när det första beslutet om att gå vidare eller inte var) hade angett att de alla var beredda att gå vidare, har Covid-19-situationen förändrats dramatiskt sedan dess, med spridningen av Omicron-varianten, och det har gjort att många nu är tveksamma till att evenemanget ska genomföras.

IFF:s centralstyrelse begärde feedback från båda arrangörerna, samt alla 16 deltagande lag, angående evenemangen. Svaren var blandade och delade mellan att vilja spela och skjuta upp, vissa rekommenderade till och med att avbryta helt och hållet. Arrangörerna meddelade också att de för närvarande inte kunde bekräfta alternativa datum, vilket gjorde situationen ännu mer komplicerad.

– Detta var ett mycket svårt beslut för styrelsen att fatta, särskilt med vetskapen om alla konsekvenser för arrangörerna och lagen, och utan några garanterade alternativ, men det var enhälligt att detta var det mest ansvarsfulla beslutet vid denna tidpunkt, säger IFF:s ordförande Tomas Eriksson".

Läs hela IFF:s motiveringen till att VM-kvalet här.

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-01-17, kl 14:32