Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

VM-final nästa för storspelande Hjorting

Sverige är klart för VM-final efter seger med 7-3 mot Schweiz. Och det kan laget delvis tacka målvakten Sara Hjorting för – som storspelade.
– Vi tröttade ut dem och blev bättre och bättre, säger Sara Hjorting. 

VM-semifinalen i finska Tammerfors blev en helt annan utmaning än de tidigare matcherna för Sverige. Schweiz, med en handfull Svenska Superligaspelare, stod upp mot svenskorna och skapade målchanser från start. Tur då att Sverige hade en storspelande målvakt i Sara Hjorting.

– Det var lite lurigt. De slår gärna långbollar och kommer på chanser. Så det gäller att vara med. Det är en del av min styrka att jag är bra i två mot en-lägen och en mot en-lägen. Så det var en rolig match att spela, säger hon.

Hjorting gjorde verkligen skillnaden i den första och andra perioden för Sverige. Hon räddade ett friläge från stjärncentern Corin Rüttimann och tog flera andra skott.
Samtidigt producerade Sverige framåt. Iza Rydfjäll spräckte nollan i den första perioden och Amanda Larsson, Sara Helin och Emelie Wibron sköt upp Sverige till en 4-1-ledning i den andra.

"Alla tog sitt ansvar"

Sara Hjorting, damlandslaget

– Det kändes bra. De gjorde inte mål på oss i fem mot fem. De gjorde två i boxplay och ett på straff. Vi jobbade oss in i matchen. I den första perioden var vi lite avvaktande. Vi lät dem komma på lite väl många lägen. Sedan tröttade vi ut dem och blev bättre och bättre, säger Hjorting.

I den tredje perioden, då Sverige ledde med 4-2, fick laget en drömstart. Inom en och en halvminut gick Sverige upp till 6-2. Corin Rüttimann reducerade på straff med drygt elva minuter kvar, men när Jennifer Stålhult satte 7-3 på friläge några minuter senare kändes finalplatsen klar. Det blev också det sista målet i matchen.

– Schweiz slog inte av med tempot. Men vi kontrollerade det bra och jag har fantastiska försvarare framför mig. Alla tog sitt ansvar.

I finalen möter Sverige Finland, som vann sin semifinal mot Tjeckien med 4-3. Finalen sänds på TV4 med start 14.00 i morgon lördag.
Bronsmatchen mellan Tjeckien och Schweiz sänds på TV12 med start 11.25.

Matchfakta
Sverige-Schweiz 7-3 (1-1, 3-1, 3-1)

Första perioden
1-0 07.19 Iza Rydfjäll (Cornelia Fjellstedt)

1-1 13.12 Nina Bärtschi (Priska von Rickenbach)

Andra perioden
2-1 07.15 Amanda Larsson (Anna Wijk)

3-1 07.41 Sara Helin (Josefina Eiremo)
4-1 16.31 Emelie Wibron (Anna Wijk)
4-2 17.52 Nina Bärtschi (Michelle Wiki)

Tredje perioden
5-2 02.13 Louise Wickström (Anna Jakobsson)

6-2 03.37 Jennifer Stålhult (Josefina Eiremo)
6-3 08.42 Corin Rüttimann
7-3 12.15 Jennifer Stålhult (Sara Helin)

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55