Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

U19-VM i Uppsala: Fotografens tankar

U19-damernas VM i Uppsala närmar sig och Svensk Innebandys fotograf Per Wiklund kommer att vara på plats och bevaka mästerskapet genom linsen. Vi har tagit pulsen för att höra hur hans förberedelser går inför U19-damernas VM som för första gången kommer spelas på hemmaplan i Uppsalas IFU Arena den 6-10 maj.

U19-VM närmar sig hur går dina förberedelser inför mästerskapet?
Mina förberedelser går ut på att förbereda och göra scheman för att kunna plåta och följa fyra matcher om dagen. Jag kommer både att fotografera det svenska landslaget och ha ett internationellt fokus.

En annan förberedelse blir därför att scouta lagen inför matcherna. Alla lag har en nyckelspelare och det gäller att hitta den och fotografera, oftast brukar den spelare gå att hitta genom att läsa av och se hur andra beter sig runt spelaren.

Hur många mästerskap har du varit med och fotograferat på?
15 VM tror jag att det blivit. Jag har fotograferat för Svensk Innebandy i 10 år och hunnit med 750 elitmatcher både SSL och VM.

Hur länge har du fotograferat innebandymatcher?
Jag började fotografera innebandymatcher för 15 år sedan när min son spelade.

Vad är viktigt att tänka på som fotograf inför ett så stort uppdrag som VM ändå är?
Att lägga upp en gameplan inför varje match är viktigt, vart ska jag vara placerad, vilket objektiv ska jag använda och vad för sorts bilder är jag ute efter.

En bild blir till exempel helt annorlunda om jag fotar försvarsspelet från kortsidan närmst det försvarande laget eller om jag sitter på motsatt kortsida och använder ett annat objektiv. Det handlar också om att tänka ett steg längre, vad händer efter slutsignalen? Hur rör sig spelarna vid vinst alternativt förlust?

Ett exempel är från VM-finalen i Schweiz, då jag placerade mig på långsidan. Jag visste då att jag skulle kunna fånga gråtande spelare vid förlust men också glädjen att avgöra i sudden då spelarna skulle springa förbi mig till klacken för att fira med dem. 

Se U19-VM på plats - här finns biljetter.

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56