Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Sverige världsmästare efter straffdrama

Sverige är världsmästare för femte gången i följd. I en oerhört spännande final mot Finland – i Finland – vann Sverige med 5-4 efter straffar.
– Jag höll på att dö av nervositet, säger Amanda Larsson. 

En kokande arena full med exalterade finnar (6517) mötte svenskorna i VM-finalen mot Finland. Men Sverige visade att de har nerver när det gäller. Sara Helin slog in 1-0 efter sex minuter – men då vaknade Finland.

Emelie Frisk i Sveriges mål fick kapitulera två gånger om i den första perioden och publikens jubel visste inga gränser.

– Det var en tight match hela vägen. Finland skapade inte riktigt mycket som vi gjorde, men de ska ha att de faktiskt sätter sina chanser. Det var en tuff match precis som jag trodde på förhand. Riktigt bra stämning här inne också, säger Amanda Larsson.

Sverige kom igen i den andra perioden. Lagkaptenen Josefina Eiremo kvitterade efter två och en halv minut. Finland tog visserligen ledningen igen, men Eiremos IKSU-lagkamrat Emelie Wibron sköt in Sveriges nästa kvittering. På klassiskt vis tog hon sats, bågade runt det finska försvaret och satte 3-3.

Bara drygt en minut senare var det dags att tysta arenan igen. Therése Karlsson hittade fram till Amanda Larsson som fintade bort Jonna Mäkelä i det finska målet och sprätte upp 4-3 med backhandsidan av bladet.

– ”Tess” la in den i mitten. Jonna (Mäkelä) trodde att jag skulle skjuta direkt, så hon chansade åt ena hållet. Då drar jag den åt andra hållet och lägger upp den. Det var riktigt skönt att sätta dit den, säger Amanda Larsson.

Den tredje perioden hann bara bli en minut gammal innan den finska kvitteringen kom på ett chansartat skott. Sedan fortsatte spelet bölja. Anna Jakobsson missade bland annat ett friläge. Men inget mer mål kom. I stället gick matchen till förlängning och straffar.

Sara Hjorting räddade först Veera Kauppis straff – sedan avgjorde Amanda Johansson Delgado!
Därmed tog Sverige sitt femte raka VM-guld.

Hur nervöst var det i förlängningen?
– Det är klart att det är vinna eller försvinna. Men jag springer inte runt och är nervös. Det är bara att gå in och köra och vilja avgöra matchen.

Hur var det i straffläggningen då?
– Då höll jag på att dö av nervositet, säger Larsson.

VM-guld till Sverige!  

Matchfakta
Sverige-Finland 5-4 (1-2, 3-1, 0-1, 1-0 e.str)

Första perioden
1-0 06.04 Sara Helin

1-1 11.29 Tiia Ukkonen (Veera Kauppi)
1-2 17.44 Silja Eskelinen

Andra perioden
2-2 02.34 Josefina Eiremo (Louise Wickström)

2-3 08.36 Jaana Lirkki (Marianne Hannonen)
3-3 13.48 Emelie Wibron
4-3 15.00 Amanda Larsson (Therése Karlsson)

Tredje perioden
4-4 01.00 Elina Kujala 

5-4 till Sverige efter straffar (Amanda Johansson Delgado avgjorde)

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55