Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Sofia Pettersson invald i Hall of Fame

Hon gjorde assist till det första målet när hon vann sitt första VM-guld, och var Sveriges givna förstamålvakt under fyra raka VM-turneringar. Med sin lugna följsamma stil och snabba reaktionsförmåga skapade hon en enorm trygghet och var extra stark i en-mot-en-spelet. Nu är Sofia Pettersson invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.   

- Det är jätteroligt och en stor ära om man tittar på vilka som är invalda sedan tidigare, säger hon.  

Sofia Pettersson var den givna förstamålvakten under flera VM, har tagit flera SM-silver och –brons och är nu även invald i Svensk Innebandys Hall of Fame. Men hennes innebandykarriär kunde slutat innan VM-äventyret hann börja.     

Pettersson blev målvakt av en slump när hon som 16-åring 1993 började spela innebandy i Per-Ols. Hon spelade tidigare fotboll, men när flera kompisar inom fotbollen spelade innebandy ville hon också testa och av en ren slump hade laget ingen målvakt den träningen så Pettersson ställde sig i målet och fastnade direkt.          

- Pappa har spelat tennis och även då jag aldrig gjort det så kan jag tänka mig att det finns lite bollkänsla i släkten, även om jag inte varit någon tekniker på fotbollsplanen så fanns någon form av bollsinne, säger Pettersson och fortsätter:  

- Dessutom var jag inte bollrädd i innebandymålet vilket gjorde att jag fick fortsätta.    

Trots att Pettersson tyckte att det var kul och var duktig i målet funderade hon fem år senare på att lägga målvaktshjälmen på hyllan, för att i stället börja studera i Lund. Men samma säsong blev hon kallad till ett breddläger för landslaget och valde att fortsätta och började då spela i Lugi för att hålla igång innebandyn. Pettersson, som inte slutat spela i Per-Ols än, åkte hem ibland för att spela matcher med laget.  

Pettersson studerade en termin i Lund och fortsatte efter det sin innebandyresa i Rönnby där hon spelade med bland annat Karolina Widar. Karriären fortsatte sedan i Södertälje där hon tillbringade en stor del av sin innebandykarriär och fick dessutom åka iväg på Europacupen med laget efter att Balrog tackat nej till platsen.   

- Södertäljetiden var en jättekul tid. Södertälje är en liten stad och fick mycket uppmärksamhet  av den lokala tidningen och det var en stor uppslutningen av publik på matcherna, säger hon och fortsätter:  

- Vi var med om mycket som svetsade oss samman och gjorde att sammanhållningen och gemenskapen i laget var väldigt bra.  

Under sin karriär spelade Pettersson i landslaget i tio år, från 1998 till 2008, och har varit med på flera landslagsläger och landskamper. Ett av hennes största landslagsminne är när hon tog sitt första VM-guld 2003 i Bern.   

- Det var i Schweiz och jag blev inbytt i semifinalen mot Finland, vi låg då under med 4-1 eller 3-1, men sedan vände vi och vann, säger hon och fortsätter:  

- Jag fick sedan stå från start i finalen mot Schweiz. Jag gjorde då assist till Johanna Ekeroth som gjorde 1-0-målet, jag tror det är mitt största minne. 

Men hon väljer också att nämna resan till Singapore 2004 där VM skulle avgöras året efter. Hon och några till från landslaget åkte dit för att reka inför VM och var då även ute i skolor och berättade om innebandy och höll träningar bland skolungdomarna.  

Allt som allt spelade Pettersson innebandy i 15 år, vilket hon menar har format henne.   
- Innebandyn har betytt massor för mig, det är i sporten och idrotten som jag formats och jag har fått så otroligt mycket av den. Det sociala, att bygga självkänsla och att övervinna osäkerheten, säger hon och fortsätter:   
- Innebandyn var mitt liv ett tag och jag vet inte vad jag skulle gjort utan den, det har varit som en identitet.   

Efter Södertäljetiden spelade hon en säsong i Hammarby för att sedan ge det efterlängtade SM-guldet en sista chans i Balrog där hon avslutade sin karriär 2008. Där spelade hon bland annat med Emelie Lindström som hon klickade lite extra med. 
- Emelie Lindström var jättevass och sprang på allt, säger hon. 

Det blev inget SM-guld för Sofia Pettersson trots många starka insatser över hela säsonger och i specifika finaler, men däremot flera SM-silver och -brons samt VM-guld, -silver och -brons. Nu är hon invald i Svensk Innebandys Hall of Fame som en av de främsta målvakterna genom tiderna. 

Fakta, Sofia Pettersson
Född: 1977 
Moderklubb: Per-Ols IBF 
Klubbar: Per-Ols IBF, Rönnby IBK, Södertälje IBK, Hammarby IF, Balrog IK 
SM-silver: 3  (2002/03, 2003/04, 2007/08) 
SM-brons: 3 (1998/99, 2001/02, 2006/07) 
Årets målvakt: 2 (2002/03 och 2003/04)  
Landskamper: 55 
Landslagspoäng: 5 (0+5) 
VM-guld: 2 (2003, 2007) 
VM-silver: 1 (2001) 
VM-brons: 1 (2005) 

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56