Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

SM-finalen 2010: Storvretas första guld

Storvretas förstafemma fällde avgörandet i SM-finalen mot Caperiotäby. Kvintetten gjorde samtliga fem mål när Storvreta bärgade sitt första historiska SM-guld.

Både Storvreta och Caperiotäby hade chansen att bärga sitt första SM-guld i historien, och det blev Storvreta som drog det längsta strået i Globen.

Det kunde man i mångt och mycket tacka sin förstafemma för. Enheten levererade samtliga fem mål i guldmatchen där man hade kontrollen och också välförtjänt tog en 5-2-seger.

"Spelarna gör en fantastisk insats"

Stefan Forsman, huvudtränare Storvreta IBK

– Förstafemman är helt magisk, sa tränaren Stefan Forsman och fortsatte:

– Jag tänker på det här laget som vi har byggt under tre års tid och vilket fantastiskt jobb som vi har gjort. Vi har slitet och stått upp och i dag får vi in en fullträff. Spelarna gör en fantastisk insats.

Storvreta tog ledningen med 1-0 genom Henrik Stenberg i den första perioden, men i den andra kunde Rickie Hyvärinen utjämna.

Sedan kom guldrycket. Jesper Berggren väntade och väntade innan han skottade in 2-1 och på ett frislag slog sedan Mika Kohonen in 3-1. Caperiotäby kunde något turligt reducera till 2-3 genom Rasmus Sundstedt innan periodpaus, men närmare än så kom man inte.

I stället kunde Hannes Öhman skicka in 4-2 i tom bur och sedan kom också Henrik Stenbergs 5-2 efter en vacker kombination.

– Förstafemman gör alla mål, de är riktigt, riktigt bra. Vår andrafemma har varit riktigt bra i semifinalspelet och fick inte till det i dag, men de gör ett stort jobb defensivt och sliter och jobbar hårt, sa Stefan Forsman.

Caperiotäby gjorde om i laget i både den andra och tredje perioden, men lyckades aldrig få något ordentligt tryck på ett Storvreta som spelade oerhört stabilt och disciplinerat.

– Jag kände mig inte säker i den sista perioden, men vi spelade bra. Vi står upp och fullföljer vår idé. Jag tycker att det var styrkan i dag, att vi tror så mycket på vår idé att vi vågar driva bollen och inte låter dem sätta tryck på oss, sa Stefan Forsman.

I Caperiotäby var det givetvis stor besvikelse efter att man förlorat sin andra final i historien. En hes Magnus Jäderlund hade svårt att prata, något som han tror påverkade laget.

– Vi hade behövt ha en röst hos mig i dag, då hade vi kanske haft en större chans. Det är omöjligt att coacha när man inte kan prata, konstaterade Jäderlund efter matchen och menade att Storvreta vann rättvist.

– De var starkare än vi var, så är det bara, men samtidigt är det små marginaler som avgör.

En spelare som har varit med på Storvretas hela resa mot SM-guldet är backen Jesper Berggren. Vid prisutdelningen tog lagkaptenen Mika Kohonen emot bucklan men lämnade direkt över den till Berggren som fick höja bucklan mot taket.

Kohonens symboliska överlämning av SM-bucklan var en gest som gjorde Jesper Berggren rörd.

– Det är bara Mika som gör en sådan grej. Han är en fantastisk spelare men även en fantastisk person. Jag blev jättehedrad och tacksam, sa Berggren.SM-final (Globen 17 april 2010)

Caperiotäby FC-Storvreta IBK 2-5 (0-1, 2-2, 0-2)
Första perioden:
0-1 (02.36) Henrik Stenberg (Mattias Samuelsson)

Andra perioden: 1-1 (22.30) Rickie Hyvärinen (Danne Bron-Sundbom), 1-2 (33.57) Jesper Berggren (Mika Kohonen), 1-3 (35.04) Mika Kohonen, 2-3, (35.49) Rasmus Sundstedt
Tredje perioden: 2-4 (58.44) Hannes Öhman (Viktor Klintsten), 2-5 (59.12) Henrik Stenberg (Hannes Öhman)
Utvisningar: Caperiotäby: 2x2min, Storvreta: 1x2min.
Publik: 12 494
Domare: Håkan Söderman, Johan Råsbrink

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55