Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

SM-finalen 2005: Storpublik på läktaren såg Warberg vända

Hela 14 656 åskådare innebar världens högsta publiksiffra för klubblagsinnebandy och ett väldigt tryck i Globen. Väl där vände Warberg 0-2 till 3-2 och tog klubbens andra SM-guld.

AIK, som föll på målsnöret ett år tidigare i SM-finalen på Hovet och var favoriter här, visade upp ett sylvasst powerplay. Conny Vesterlund prickade in 1-0 över Peter Sjögrens arm och Gustaf Ericson tryckte in en backhandretur mellan sina egna ben nere vid Sjögrens vänstra stolpe.

Lägg därtill Kenneth Lundkvists målvaktsspel och du har nyckeln till AIK:s 2-0-ledning efter första perioden.

Att Kimmo Eskelinen landade en projektil till 1-2 i inledningen av andra perioden var starten på Warbergs upphämtning. Magnus Hallbäck kvitterade till 2-2 med mycket hjälp av AIK-backen Trond Ringwall som styrde in bollen i mål.

Och bara minuten efter kvitteringen fick Magnus Svensson ett friläge när Jimmy Perssons passning missbedömdes av AIK-försvaret.

– Först blev jag förvånad över hur jag blev så fri. Sedan försökte jag få ordning på den studsande bollen, sa Magnus Svensson.

Han fick koll på bollen. Avslutet smet in under Kenneth Lundkvists ben och beskrivs av målskytten själv som en felträff.

– Min enda tanke efteråt var att springa över hela banan och fira målet inför vår klack, sa Magnus Svensson.

– Jag var inte särskilt orolig, vi hade gott om tid på oss att vända underläget. Men det kändes halvlojt och vi kom aldrig i gång, sa Peter Fischerström.

– Jag var så segerviss att det nästan gick överstyr. Men spelet från vår sida var under all kritik, sa Conny Vesterlund.

Få i Globen trodde nog att det där var avgörande målet. AIK skapade en del chanser i slutperioden men Peter Sjögren stod bland annat för en trippelräddning då Conny Vesterlund, Henrik Lorendahl och Gustaf Ericson fick varsin jättechans nära mål.

– Vilka räddningar av Sjögren! Hur lyckades han? Snacka om läglig formtopp, summerade Warbergkaptenen Andreas Wahman.

Magnus Svensson kunde dessutom gjort ett ytterligare mål med sköt både utanför och prickade stolpen när AIK tagit ut målvakten.

– Warberg är en riktigt bra miljö för unga innebandyspelare och jag tror man utvecklas i snabbare takt här mot andra klubbar. Resultatet av det ser vi i dag, sa tränaren Isac Carlsson. 

SM-final (Globen 16 april 2005)
AIK - Warbergs IC 2-3  (2-0, 0-3, 0-0)
Första perioden: 1-0 (9.47) Conny Vesterlund (Peter Fischerström), 2-0 (15.49) Gustaf Ericsson (Henrik Lorendahl).
Andra perioden: 2-1 (21.18) Kimmo Eskelinen (Jim Canerstam), 2-2 (38.23) Magnus Hallbäck (Jim Canerstam), 2-3 (39.27) Magnus Svensson (Jimmy Persson).
Tredje perioden: -.
Utvisningar: AIK 1x2min, Warberg 3x2min.
Publik: 14 656.
Domare: Magnus Nordahl, Ulf Rehnfeldt.

Foto: Mikko Hyvärinen

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55