Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Sara Hjortings ofattbara VM-final

I den fjärde straffomgången i VM-finalen klev Sara Hjorting in på plan. Bara minuter senare skrek hon ut sin glädje efter VM-guldet. 

Målvakten Emelie Frisk fick uppdraget att stoppa finskorna under ordinarie matchtid i VM-finalen. Det gjorde hon med bravur, och matchen gick till straffar efter en mållös förlängning vid ställningen 4-4.

Efter tre straffomgångar sa sedan Frisk åt Sverige andra målvakt, Sara Hjorting, att ta över i målet.

– ”Frisken” tyckte att jag skulle gå in och köra nästa straff. Jag tog chansen. Jag älskar de lägena, säger Hjorting.

"Att vinna på straffar och rusa ut när det sista målet är gjort, det går inte att beskriva"

Sara Hjorting, damlandslaget

Först räddade Hjorting, sedan släppte hon in ett mål. Och sedan var det dags för sudden death-straffar. Först ut var Finland – och den unga stjärnan Veera Kauppi. Hon fintade höger, vänster och…

– Hon drar mig och jag tror att hon tror att hon är förbi. Jag kände att jag hade koll på läget nästan hela vägen. Jag har väldigt långa fingrar, säger Hjorting.

Ja, Hjorting sträckte ut sig till höger och räddade straffen med fingerspetsarna.

Sedan steg Amanda Johansson Delgado fram. Redan under den ordinarie straffläggningen hade hon gjort mål på sin straff – och fick nu chansen igen.

Hon gick fram, fintade höger och gick till vänster. Med en lätt backhand lyfte hon in segermålet i VM-finalen, som gav Sverige det femte raka VM-guldet. Matchen slutade 5-4.

– Det är ofattbart. Jag har inte fattat det ännu. Hon (Johansson Delgado) är ung och orädd och sätter två straffar. Det är fantastiskt. Att vinna på straffar och rusa ut när det sista målet är gjort, det går inte att beskriva, säger Hjorting.

Läs mer om VM-finalen mot Finland här.

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55