Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Omedelbar succé för Tvåstad KIK

Den nystartade damföreningen välkomnade alla. Nu är Allsvenskan inom räckhåll.

Namnet kommer från grannorterna Vänersborg och Trollhättan. Stommen i laget och organisationen utgörs av spelare och ledare från IBK Vänersborg, med mångårig erfarenhet från spel i division ett.

Förra säsongen missade just IBK Vänersborg kvalet till förstadivisionen. Man stod med tolv spelare och kände att något behövde göras.
- Vi satt och slängde namn en kväll och kom på bortåt 70 namn som skulle kunna vara med i någon form, säger Christian Philipsson som då hade varit tränare i Vänersborg i fem år.

Fram växte idén om en förening som uteslutande skulle satsa på damidrott, något som Philipsson tyckte att det gjordes alldeles för lite generellt i regionen.
- I Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla som brukar kallas för Trestad finns det åtta stora föreningar. Samtliga hade både herr- och damverksamhet men det var bara herrarna det satsades på. Jag hade retat mig på det länge, förklarar han.

Tvåstad fick ta en del strider i uppstarten. Bland annat prioriterades inte det nystartade laget särskilt högt när det kom till träningstiderna i kommunen.
- I somras när vi sökte träningstider fick vi en. Det var mellan 21-22 på måndagar i Vargön (utanför Vänersborg reds. anm.). Efter lite påtryckningar lyckades vi få tre pass, dock i tre olika hallar.

"Vi gjorde det helt enkelt för att verkligen ge tjejerna chansen"

Christian Philipsson, Tvåstad

Varmt mottagande
Intresset skulle snart bli enormt. Truppen fylldes snabbt på och media fick också upp ögonen för den nystartade föreningen.
- Vi har fått mycket plats i media och bland företagen. Föreningen har tagits emot jättebra men sedan kan ju IBK Vänersborg ha känt att vi svek dem. De menade att vi hade kunnat göra den här satsningen inom deras ramar. Men bara en sådan sak som sponsorer är jättesvårt att få loss till ett enskilt lag och då är det enklare om man har sin egen organisation. Vi gjorde det helt enkelt för att verkligen ge tjejerna chansen.

Lika för alla
Tvåstad har tydligt signalerat att det är tjejerna som är i fokus. Framgångarna har heller inte låtit vänta på sig. Laget har endast förlorat en match i division två Västergötland.

- Med den truppen vi har nu hade vi klarat oss ganska bra i division ett. Spelarna vill uppåt men man ska ta sig igenom två kval från västgötatvåan för att komma till Allsvenskan.

Den stora framgångsfaktorn ligger dock inte i någon uttalad elitsatsning, förklarar Philipsson.
- Vi var tydliga med att vi ville att det skulle vara lika för alla. Det är ingen spelare som har mer förmåner än någon annan. Det var nog det som gjorde att många ville komma. Vi har heller inget träningstvång utan vi vill att man ska vara med för att man tycker det är roligt.

Och det är inte bara spelare som vill vara med på framgångståget. Det har till och med startats en supporterklubb som kallar sig KIK:ers.
- Det är ett hundratal medlemmar och många följer med på bortamatcherna. Samtliga medlemmar har fått en lila t-shirt och det gör ganska mycket för stämningen med sådana små medel.

Philipsson berättar vidare att spelarna har involverats rejält i föreningsarbetet.
- Vi har spelare som har roller i styrelsen som blir en viktig en länk till laget. Vi har även varit väldigt offensiva på sociala medier vilket det också är spelarna som sköter. Vi försöker synas så mycket vi bara kan.

Till nästkommande säsong hoppas man kunna utöka föreningen med ett juniorlag för att säkra återväxten. Men man blickar också mot andra idrotter.
- Tanken är inte att det bara ska vara innebandy. Vi tror att det hade varit nyttigt att få in en sektion till och kunna inspireras av andra idrotter än bara innebandy.

Och det är inte bara på organisationsnivå man söker sig bortom innebandyn, förklarar Philipsson:
- Vi kikar på möjligheterna att samarbeta mer med fotbollsföreningar. Det utvecklar spelarna i båda sporterna om de kan kombinera. Vi vill att man ska kunna satsa på det man vill och vara med så många gånger man vill.

Mycket arbete kvarstår
Planeringen inför kommande säsong har redan påbörjats. Trots att man aldrig har haft något uttalat mål att vinna serien det första året kvarstår det faktum att nystartade Tvåstad kan spela i Allsvenskan nästkommande säsong.

- Det kommer behövas mer folk.  Vi vet att det har varit lite nyhetens behag nu. Men nu när vi har en del äldre spelare som redan är engagerade i organisationen tror vi att vi har en bra grund inför framtiden. Vi har haft lite problem med skador och några graviditeter men det är ingen i övrigt som har droppat av sedan resan startade, berättar Philipsson.
- Det är långt kvar innan det är stabilt. Det kommer bli en utmaning men vi ser framtiden ljust an.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55