Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

"I vår klubb är alla en stjärna"

Spelare strömmar till Vallentuna IBK där alla ges samma förutsättningar.
”I vår klubb är alla en stjärna” – så lyder Vallentuna IBK:s slogan. Föreningen som hela tiden jobbar för att stärka förenings- och lagandan och som är oerhört tydliga med att alla spelare är lika mycket värda går framåt, inte minst på tjejsidan.

Genomgick en kris
Ordförande Jesper Lindau berättar stolt om stämningen i Vallentuna IBK. Spelare strömmar in i föreningen där alla behandlas lika och alla ges förutsättningar för individuell utveckling. Men det har inte alltid varit lika positiva tongångar.
- Vi hade en kris för 4-5 år sedan när vi nästan inte fick ihop ett damlag. De flesta stannade kvar till slut och jag tror att det stärkte oss.

"Vi har visat att vi satsar på barn- och ungdomssidan och våra tjejer får precis lika mycket plats som killarna"

Jesper Lindau, Vallentuna IBK

Man rekryterade då Mattias Åström till damlaget. Hans roll skulle komma att bli större än så och han har satt rejält med avtryck i hela flickverksamheten.
- Han har minst sagt varit en nyckelperson. Han har fått igång ett damlag som var på väg bort. Men han har också gjort ett enormt arbete med att skapa en röd tråd genom hela flicksidan, berättar Lindau och fortsätter:

- Matte har en fantastisk förmåga att hitta rätt nivå för alla tjejer även om han coachar alla på samma sätt. Hans tänk har utvecklat alla våra ledare.


Mattias Åström gör ett enormt arbete i Vallentuna IBK.

Premieras av kommunen
I Vallentuna IBK jobbar man stenhårt med både lag- och föreningsandan. Man har aktiviteter utanför innebandyplan för att stärka gemenskapen och arbetet får också viktig stöttning från kommunen.
- Vi bedriver all vår verksamhet i en och samma hall. Det gör att ungdomarna kommer och hänger i hallen långt före samling. Det är givetvis en stor fördel och väldigt unikt i Stockholmsområdet, säger Lindau och förklarare vidare:

- Vi har visat att vi satsar på barn- och ungdomssidan och våra tjejer får precis lika mycket plats som killarna. Det har gjort att vi prioriteras väldigt högt av Vallentuna Kommun.


Damerna tågar in till match tillsammans med F07-tjejerna.

Vallentuna IBK har för närvarande fem flicklag och tjejerna utgör 40 % av föreingens spelare. Ryktet om den goda stämningen har spridit sig. Spelare strömmar in från grannkommunerna och avhoppen är i det närmaste obefintliga.
- Många tjejer har fått erbjudanden från andra klubbar men har valt att stanna. Vi har någonstans mellan 80-90 tjejer i föreningen och det senaste året är det bara en som har slutat.

En plats för alla
Lindau tror att föreningens uttalade policy tilltalar många. Toppning är det inte tal om och även om det finns ambitioner att klättra i seriesystemet är det inte resultaten som sätts i första rummet.
- Alla får lika mycket speltid hos oss. Samtidigt är vi måna om att varje individ ska få utvecklas. Vi har inga ”låsta” lag utan man får spela på den nivå man befinner sig. Sedan Matte kom in i bilden har det blivit enklare för tjejerna att spela i ett annat lag eftersom det finns ett helhetstänk på hela tjejsidan.

Lindau är oerhört tydlig med att bredden alltid kommer prioriteras. Hitintills har det inte funnits behov av något mer seniorlag. Det finns dock en tvåårsplan där man tänker sig ha både utvecklingslag och ett damjuniorlag igång.
- Drömmen vore att ha ett lag i division 1, ett i division 4 och ett damjuniorlag. Vi vill kunna erbjuda en plats för alla.

Har du tips på spännande tjejsatsningar, hör av dig till forallball@innebandy.se

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55