Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Hall of Fame: Joel Rickardsson

Joel Rickardsson grundade innebandymärket Jolly och var en stor del i innebandys utveckling och spridning under pionjäråren. Nu är han invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.

På en liten gård utanför Tidaholm i Småland bodde på 60-talet Joel Rickardsson. Han var lärare och rektor på en skola, och en av hans idéer var att sätta eleverna i rörelse på rasterna eftersom de satt stilla på lektionerna. Lösningen blev innebandyklubbor.

- Sedan tidigare hade jag en del samarbete med företaget Habo Plast, och nu satte vi i gång ett nytt projekt. Vi tillverkade klubborna tillsammans och det var väldigt bra skjuts på det från börja, säger han.

Ja, nog blev det en succé redan från start. Rickardsson fyllde sin bil med massvis av klubbor och åkte bland annat till Schweiz på en stor sportmässa. Han visade upp den nya utrustningen och en film som han hade spelat in där eleverna spelade innebandy på skolgården.

Något år senare var det dags för världens största sportmässa i japanska Tokyo, och då flög Rickardsson dit. Innebandyutrustningen hade han skickat med en container – som precis kom fram i tid.

- Jag har aldrig varit så bekymrad, jag har alltid hittat på saker som inte var så enkla. Det var intressant och roligt att ge sig ut på sådana här grejer. Jag hade en kompis från Stockholm som kom dit också. Jag var inte så bra på engelska, han var mycket bättre. Man behövde vara två på en sådan mässa. Det var väldigt intressant och verkade som att folk var intresserade. Det var introduktionen för världen.

Samtidigt som Rickardsson missionerade ute i världen växte intresset lavinartat i Sverige. Under hösten 1986 startades företaget Jolly, och under våren 1987 introducerade han satsningen på riktigt.

Ett misstag i tillverkningen revolutionerade sedan innebandyn. Det genombrutna bladet föddes på grund av brist på material i maskinen.

- Det var Habo Plast som gjorde klubborna åt mig. Jag var där och vi höll på med en ny modell. Jag var med i produktionen och tittade på hur styvt bladet blev. Plastmaskinen sprutade plötsligt inte ut tillräckligt mycket massa. Då blev bladet genombrutet på fler ställen. Jag fick en snilleblixt och kom på att det var bättre. Vi marknadsförde det med att det skulle bli hårdare skott. När vi hade kommit med det genombrutna bladet blev det succé. Unihoc tog efter, nästan bara en vecka senare.

Jolly tillverkade nya modeller på klubbor och blad varje år, vilket enligt Rickardsson var absolut nödvändigt. Efterfrågan på ny, häftig utrustning var stor.

- Jag har ritat väldigt många olika blad genom åren. Vi tog också fram bollar och målburar. Jag åkte bland annat till Stockholm för att träffa András Czitrom och analysera måtten på målburarna.

Jollys grundare är stolt över mycket. Den snart 88-årige västgöten har en lång karriär bakom sig. Och han blev extra stolt när han såg svenska landslagsspelare som spelade med Jolly.

- Ja, då blev jag stolt, det går inte att komma ifrån. Det är roligt att ha kunnat utveckla en sport som är en världssport i dag. Jag är en av upphovsmännen. Jag har fått uppleva mycket, och väldigt mycket är tack vare innebandyn.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2021-10-06, kl 13:31