Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Fredrik har bara en arm - och spelar i division 1

24-årige Fredrik Malmgren föddes med dysmeli. Det är en medfödd skada som i hans fall innebär att han saknar höger underarm. Det här skulle kunna ha hindrat honom från att satsa på innebandy – men så blev det inte. I stället går Fredrik in på sin fjärde säsong i Åkersbergas A-lag – i division 1.

Fredrik själv menar att han inte märker av sitt handikapp.

– Personligen, nej. Andra kanske gör det, men jag känner inte av det, säger han.

Har din funktionsnedsättning påverkat dig genom åren?
– Kanske bara för mig själv. Jag vill alltid prestera bättre. Man har stått hemma och gnuggat en hel del och kanske kört några extra löpmeter i spåret. Men det är det helt klart värt.

Att du faktiskt spelar division 1…varför tror du att du kan göra det – med bara en arm?
– Ett medfött spelsinne, bra träningsvilja och tänket att ingenting är omöjligt, säger Fredrik och fyller i sitt eget svar:

– Våga prova. Det kan inte bli mer än fel. Att vara med i ett lag är en fantastisk känsla.

Fredrik började spela innebandy när han var 6-7 år gammal. Han har tidigare spelat fotboll och spelar fortfarande golf där han har 16 i handicap. Den vindsnabbe backen är verkligen ett bevis på att ingenting är omöjligt, och att innebandy fungerar för alla.

"Att vara med i ett lag är en fantastisk känsla"

Fredrik Malmgren, Åkersberga

– Det är otroligt roligt att spela med Fredrik. Han sliter alltid och gör alltid 100 procent. Jag är också en vinnarskalle, men han är en extrem vinnarskalle, säger lagkamraten Marcus Ström.

”Ackers” tränare Christian Karlsson har tränat Fredrik i flera säsonger nu. De senaste åren har Fredrik utvecklats enormt gällande den fysiska biten, menar Karlsson. Däremot tekniken har det aldrig varit några problem med, den har alltid funnits där. Och Karlsson vet hur Fredrik ska spela för att få ut mest på planen.

– Man var ganska nervös (i början, reds anm) hur han skulle hantera det fysiska spelet. Men han löser det med sin snabbhet. Sedan har han fått lära sig att inte sätta sig i tighta situationer. Han får bli lite fulare framför mål i och med att han saknar en arm, säger Christian Karlsson.

Fredrik återkommer gång på gång till att det var lagkänslan och lagtillhörigheten som under ungdomsåren fick honom att fortsätta. Men det är inte bara lagkamraterna som har spelat in – även stödet hemifrån har varit viktigt.

– För min del har det varit fantastiskt bra. Jag har haft extremt bra stöd hemifrån som har gett mig möjligheten att testa.

Hur kan du inspirera andra?
– Jag vill bara visa att det funkar. Personligen hade jag Håkan Söderstjerna (också född med dysmeli utan högerarm, reds anm) som förebild när jag var liten. Han spelade i Allsvenskan i Landskrona. Jag såg att det funkade. Förhoppningsvis kan jag inspirera att testa och visa att det funkar. Sedan behöver det inte vara på division 1-nivå, det kan vara vilken nivå som helst. Bara man får möjligheten att vara med i en lagidrott, det är det jag vill få fram. Att få vara med i ett lag och känna en viss tillhörighet. Det tror jag är det viktiga.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55