Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Årets spelare 2013/14: Anna Wijk

Innebandyns finaste utmärkelse på damsidan, Årets spelare, går säsongen 2013/14 till KAIS Mora IF:s och landslagets stjärncenter Anna Wijk.

KAIS Mora dominerade grundserien och vann den med 12 poäng. På lördagen spelar laget SM-final och den stora härföraren heter Anna Wijk. Hon vann poängligan med sina 86 poäng (38+48) och var med och tog sitt tredje raka VM-guld i december. Nu har Anna Wijk utsetts till Årets spelare i svensk innebandy.

- Vad säger man? Otroligt roligt, jättestort och ärofyllt. Det här visar att jag gjort något bra under säsongen. Jag är jätteglad, säger Anna Wijk.

"Jag känner mig lite mer komplett än tidigare"

Anna Wijk, KAIS Mora

Varför får du utmärkelsen?
- Svårt att säga. Men jag har presterat på en hög nivå hela säsongen. Jag känner mig lite mer komplett än tidigare. Jag har utvecklat min fysik en del men framför allt har jag gjort fler mål den här säsongen, säger Anna Wijk och fortsätter:

- Jag har fått höra från alla möjliga tränare genom åren att jag passar för ofta. Och att jag därför blir för lättläst, ibland har det känts så givet att motspelarna vetat att de ska skära av passningen. Alla tränare har sagt: ”Ta mer skott”. Det låter kanske enkelt att ändra på men för mig har det varit en omställning. När vi kommer två mot en i en spelvändning tänker jag alltid i första hand på att passa. Därför är jag extra nöjd med mina mål i år.

Vad säger du om din säsong?
- Mora som lag har presterat riktigt bra hela säsongen. Vi vann serien ganska överlägset och det trodde väl ingen innan? Tränarna pratade om att vi skulle vara femma, sexa före juluppehållet och sedan bli bättre och bättre. Men vi ledde redan då och har bara förlorat tre matcher på hela säsongen. Otroligt. Personligen började säsongen knackigt med petningen i landslaget, även om jag presterade bra på planen. Men jag knöt näven och sedan gick det bara bättre och bättre. Efter att fått koll på mina blodvärden tog jag mig till VM och där var det hur kul som helst när vi tog guld. Och nu är det SM-final.

Ja, nu spelar du din tredje SM-final!
- Det ska bli tredje gången gillt hoppas jag på. Första gången med IKSU föll vi på straffar då Karolina Widar avgjorde. För två år sedan med Mora var vi nöjda att ta oss till finalen, IKSU körde rätt över oss. I år är det en annan känsla. Vi har inte vunnit något alls ännu. Det är en match kvar som vi ska ta.

Juryns motivering:
”Anna Wijk tilldelas priset Årets Spelare för sina prestationer 2013/14. Hon är den nya tidens spelare och kännetecknas av finess, kvickt passningsspel, god speluppfattning och en otrolig vinnarskalle. Har utvecklat sin fysik och är den spelare som tagit störst kliv den här säsongen. Hon vann SSL:s poängliga med imponerande 86 poäng på 26 matcher. Mycket betydelsefull för landslaget och sitt KAIS Mora.”

Juryn består av följande personer:
Tomas Engholm, ordförande Svensk Innebandy
Kim Fors, ordförande Föreningen Svensk Elitinnebandy
Jan-Erik Vaara, herrlandslagets förbundskapten
Jenny Magnusson, damlandslagets ass. förbundskapten
Micael Fasth, redaktör för TV4:s innebandysändningar
Fredrik Larsson, Innebandymagazinet
Sebastian Nurmi, presschef Svensk Innebandy

Fakta Anna Wijk:

Född: 1991
Position: Center
Moderklubb: IBK Alba
Nuvarande klubb: KAIS Mora IF
SSL-poäng 2013/14: 86 (38 + 48)
Slutspelspoäng 2013/14: 11 (6 + 5) 

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55