Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Anna Wijk – Nominerad till Årets kvinnliga idrottare

Anna Wijk är den första innebandyspelaren någonsin att bli nominerad till ett individuellt pris på Idrottsgalan. Wijk och damlandslaget har varsin nominering till årets Idrottsgala, vilket gör att Svensk Innebandy dubblar sina totala nomineringar genom tiderna.

- Om man tänker på vilka som inte är nominerade: idrottare som Sarah Sjöström, Hanna Öberg och Stina Nilsson. Det finns hur många duktiga idrottare som helst. Att vara en av de nominerade, det är bara sjukt, säger Anna Wijk.

Svenska Innebandyförbundet nominerade Anna Wijk till kategorin Årets kvinnliga idrottare med följande motivering:

”Som kapten i damlandslaget ledde Anna Wijk Sverige till sitt sjunde raka VM-guld, när VM avgjordes i schweiziska Neuchatel 7-15 december 2019. Wijk vann den totala poängligan med 24 (4+20) poäng på 6 matcher, och blev under mästerskapet Sveriges främsta poänggörare genom tiderna. Hon står just nu på makalösa 196 (54+142) poäng på 106 landskamper (VM-finalen var hennes sista). Hennes speluppfattning anses vara det främsta en spelare har uppvisat och hon blev även utnämnd till Världens bästa spelare 2019. Hennes insatser för landslaget under VM och hela året var avgörande för Sveriges framgångar.”

Wijk är alltså den första innebandyspelaren att få en individuell nominering till Idrottsgalan. Något som hon själv aldrig ens funderat kring och även var lite skeptisk till när samtalet om nominering kom.

- Jag blev jättechockad. Jag hade högtalartelefonen på och jag och min sambo Jesper satt här i soffan. Jag trodde att det var någon som skämtade, att någon ringde och prankade mig. Till en början blev jag jättechockad men samtidigt väldigt glad så klart. Det är en väldigt stor ära och något som jag aldrig ens har funderat kring. Det har varit stort med utmärkelser som Världens bästa spelare och så, men det här är riktigt stort.

Det märks att Wijk inte riktigt förstått eller hunnit helt ta in nomineringen. Ingen av de stora profilerna inom innebandy genom tiderna har mottagit en nominering till Idrottsgalan. Vilket för Wijk sätter storheten i det hela i ett nytt perspektiv.

- Ser man tillbaka så har vi många otroligt duktiga spelare. Den första jag tänker på är Emelie Lindström, men också Hermine Dahlerus och Karolina Widar. Det har funnits jättemånga som har varit otroligt stora och betytt mycket för innebandyn. Den här nomineringen är verkligen ett kvitto på att jag har gjort avtryck. Det är svårt att smälta det samtidigt som jag så klart är stolt och glad.

Hon fortsätter:

- Om man tänker på vilka som inte är nominerade: idrottare som Sarah Sjöström, Hanna Öberg och Stina Nilsson. Det finns hur många duktiga idrottare som helst. Att vara en av de nominerade, det är bara sjukt.

Grunden till nomineringen är dina prestationer i landslaget 2019. Om du ser tillbaka på allt du presterat i landslaget tidigare, vad är höjdpunkterna?

Jag har haft en bra och häftig karriär. Det som är mest färskt i minnet är senaste VM – som enligt mig är det häftigaste VM jag spelat. Ett enormt tryck på läktarna, lagom stor hall så det blev bra stämning och vi får möta Schweiz som är hemmanation i finalen och sen får vi vinna på det sättet vi gjorde i sudden. Det är nog ett av de största ögonblicken i min karriär.

Sverige spelade VM i Schweiz för ett knappt år sen. Där möttes Sverige och hemmanationen i en final som blev otroligt spännande. Med enbart åtta sekunder kvar av den tredje perioden kvitterade Schweiz till 2-2 och det blev förlängning. En förlängning som Sverige avgjorde efter en minut där just Wijk assisterar Hultgren. Men minnet från kvitteringen ekar kvar i Wijks öron.

- Ljudnivån när Schweiz kvitterar i finalen, jag har aldrig varit med om något liknande.

Wijks landslagskarriär har varit lång och hon har hunnit spela sex VM. Hon var en av spelarna som gjorde debut i VM på hemmaplan i Västerås 2009.

- Jag har fått spela sex VM. Bara det är en stor ära. Att ha fått representera Sverige så många gånger. Hemma-VM i Västerås var riktigt häftigt, att debutera i landslaget så ung och få spela med Hermine Dahlerus och Emelie Lindström. Alla VM har varit unika på sitt sätt.

Damlandslaget är också nominerade, vilket innebär att Svensk Innebandy för första gången har två nomineringar på Idrottsgalan. Hur går snacket i landslaget?

- Jag har skrivit lite med “Kotten” (Damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson). Det är jättestort för innebandyn att få den uppmärksamheten. Det är som jag sa tidigare, det finns många duktiga individuella idrottare men det finns även många bra landslag. Så det är jättestort för innebandyn. Ett tecken på att vi tar steg framåt.

Damlandslagets förbundskapten, Åsa Karlsson, om Anna Wijk:

- Att Anna Wijk är en av fyra nominerade är otroligt stort, med tanke på hur stark damidrotten är i Sverige. Hon har hållit en väldigt hög nivå under en lång tid och bidragit till att lyfta innebandyn. Hon syns mycket, både på och utanför planen. Hon är en jättebra ambassadör för innebandyn.

Tidigare nomineringar till Idrottsgalan:
Damlandslaget 2011, efter VM-guldet 2009 (Årets lag)

Herrlandslaget 2014, efter VM-guldet 2012 (Jerringpriset)

 

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2020-11-23, kl 16:33