Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Anna Wijk avslutar karriären: "Helt annat nu när man ser tillbaka"

Under måndagen kom beskedet att Anna Wijk avslutar spelarkarriären. Därmed lägger Sveriges bäste poänggörare i damlandslaget och i SSL-dam definitivt klubban och skorna på hyllan. "Jag är... Jag har svårt att prata, det har varit känslosamt idag", säger storspelaren Anna Wijk om sitt beslut.

Avtrycket som Sandvikensfostrade Anna Wijk gjort inom Svensk Innebandy syns på flera sätt. Bara det att hon idag är främst i damlandslagets poängliga med sina 196 poäng på 106 matcher säger en hel del. Lägg därtill att hon vunnit sex VM-guld, ett SM-guld och blivit utsedd till världens bästa spelare fyra gånger

– Jag satt och letade efter bilder som jag skulle lägga ut och då slår det verkligen till i en. Det är häftiga grejer man varit med om med det har varit otroliga saker. När man spelar är man helt uppe i det och man blir glad när man vinner... Det är helt annat nu när man ser tillbaka på det. Man reflekterar över det på ett helt annat sätt. Det känns fint att jag fått uppleva, säger Anna Wijk om karriären och fortsätter summera: 

– Jag är verkligen jätteglad och tacksam för den långa karriär jag har haft och hur jag har presterat på en hög nivå under så lång tid. Att ha representerat Sverige och vinna VM-gulden som vi har vunnit. Det är något jag är nöjd och jättestolt över nu. 
 
Vilket är det bästa minnet du har med landslaget nu när du slutat?
– Det senaste VM-guldet i Schweiz (2019) var en häftig turnering och som landslag var vi så sjukt bra. Att vi dessutom vann i sudden och att jag var med i det avgörandet med assisten gör det också helt otroligt häftigt.

– Sen måste jag också nämna när jag som 17-åring fick kliva in som debutant i landslaget och sedan VM i Västerås 2009 som 18-åring var helt otroligt. Alla VM-guld är speciella men det är första och sista är ändå de som fastnat lite mer.  
 
Utöver alla landslagsmeriter så blev det också 13 år i SSL för Anna Wijk och 11 utav säsongerna var med den klubb hon förknippas med allra mest – KAIS Mora.
– Så glad att alla spelare och ledare som jag spelat med och lärt känna. Det är många som är mina vänner idag och kommer vara det fram över. Det är inte bara det sportsliga utan många fina minnen och människor som jag bär med mig. 
 
Under åren levererade hon mäktiga 933 poäng (flest genom tiderna i SSL-dam) och hon blev även utsedd till världens bästa spelare fyra gånger.
– Jag är stolt över att jag alltid varit en spelare som velat utvecklats och aldrig nöjt mig, som alltid velat fortsätta. Jag har haft en ganska hög lägstanivå under lång tid och jag har alltid velat vara en poängspelare.

Anna Wijks landslagskarriär i siffror:
Landskamper: 106
Poäng: 196 (54 + 142)
VM: 6 (2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019)
Aktiva Landslagsår: 10 

Anna Wijks VM-rekord:
Mest poäng: 88 (23+65)
Flest assist: 65 (36 matches)
Flest assist i en enskild VM-turnering: 20 (WFC 2019)

* Anna Wijk besitter även rekordet för "Flest assist av en spelare under en säsong" i innebandyns högstaliga. I SSL-grundserien säsongen 2018/2019 gjorde hon 60 assist på 26 matcher. 

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-02-01, kl 15:43