Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Älvsjö utbildar hela föreningen i HBTQ-frågor

Älvsjö AIK går i bräschen för att utbilda sina medlemmar i hbtq-frågor. Under ett stort försäsongsläger i Finland ska ledare för alla närvarande lag, och även många spelare, medverka på föreläsningar i ämnet.
– Vi ska försöka skapa ett klimat där det genomsyrar att det faktiskt inte spelar någon roll vilken läggning en har, säger damtränaren Stefan Ålander.

Kiruna IF Hockey blev rejält uppmärksammat när laget började spela i regnbågsfärgade matchtröjor för ett år sedan. Som en följd av det skrev Älvsjö AIK en hyllning till Kirunas initiativ på Älvsjös hemsida. Något som fick reaktioner. Och då bestämde damtränaren Stefan Ålander att något måste göras.

"Det är en självklarhet för mig och många, men uppenbarligen inte för alla"

Stefan Ålander, Älvsjö AIK

– Jag och en till ledare tyckte att det här inte var solklart i vår förening, så vi kände att vi behövde ta tag i det och lyfta frågan. Föreningen ska vara för alla, säger Ålander och fortsätter:
– Det är en självklarhet för mig och många, men uppenbarligen inte för alla. Jag har spelat två år i AIK och sex år i Älvsjö, för att sedan ha varit ledare i Älvsjö i fem år. Jag har varit med om en enda spelare som öppet har kommit ut. Jag vet att det finns flera, det är bara att kolla statistiskt.

När hela Älvsjö AIK:s förening i mitten av augusti åker på träningsläger i Finland kommer också två föreläsare från SISU för att föreläsa och under en heldag berätta om och diskutera hbtq-frågor. Främst tror Ålander att det är herrspelare som behöver bli mer medvetna om hur de agerar.

– Det är väldigt få som inte förstår att de här frågorna är viktiga 2015. Men framför allt på herrsidan sitter det kvar massa mönster, och det måste vi från ledarsidan uppmärksamma och bryta. Det handlar om hur en pratar och agerar. Jag är själv "fostrad" på herrsidan i drygt 20 år och tänkte inte alls på de här frågorna då. Det är först när jag blev damtränare för tre år sedan som jag har blivit mer uppmärksam på det här med hur främst herrsidan agerar och pratar, säger Ålander.

Väl i Finland ska herr- och herrjuniorlaget har en föreläsning tillsammans. Även dam- och damjuniorlaget ska sitta tillsammans, sedan ska alla ledare för pojk- och flicklagen medverka på föreläsningarna. Och det är där, hos de unga spelarna och ledarna i de lagen, som Ålander tror att arbetet måste börja. Att i en förening bara prata med äldre spelare tror han inte ger lika mycket.

– Det här är en ledarfråga. Vi måste bryta barriärerna mycket tidigare. Det är jättebra om seniorer kommer ut, men det kommer att ta längre tid att ändra strukturer på det sättet, tror jag. Det måste börja när spelarna är små. Det är få tränare som bara har varit ledare och tränare, de har varit spelare också. Så därför kommer vi ju åt morgondagens ledare om vi utbildar dagens spelare. Bara att ledare och spelare inser att hbtq-personer finns inom idrotten, och då rimligtvis i ens lag, tror jag kan göra mycket.

Vad är ert konkreta mål med att ha de här föreläsningarna?
– Det är att öka medvetandegraden och försöka normalisera begreppen. Det spelar ingen roll vad en spelare har för läggning. Vi ska försöka skapa ett klimat där det genomsyrar att det faktiskt inte spelar någon roll vilken läggning en har. Sedan går ju det här även djupare, det handlar om grundläggande respekt för alla människor oavsett allt annat. Det hoppas jag kommer smitta av sig i vårt arbete.

Ålander vill också att den här kunskapen sprider sig i innebandysverige. Därför har han ett tips till andra föreningar hur de kan jobba för att uppmärksamma frågan:
– Våga göra någonting. Ta gärna hjälp av SISU, de är jättebra på att ordna fram resurser. Lyft frågan och involvera så många som möjligt i diskussionen.

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55