Svenska styrkor i amerikanska ligan
Innebandyfamiljen växer, bland annat med ett USA på frammarsch. Sporten är på uppåtgående där, och det är till stor del med hjälp av svenska spelare och coacher. VM-aktuella Linus Malmström, till vardags i Kalmarsund, tillbringade sommaren 2023 med att spela amerikanskt ligaspel.
"Det var fantastiskt roligt men de har en bit kvar", säger Linus om upplevelsen.
Det amerikanska ligaspelet pågår endast under några sommarveckor, perfekt inpassat för att europeiska spelare ska kunna åka dit på sin sommarledighet. Det samlar sex lag och tempot är intensivt.
– Man möter varandra två gånger och sedan är det slutspel. Det är mycket matcher, och mycket resor under tre veckor, berättar Linus Malmsten.
De senaste åren har ett ganska stort antal svenska spelare tagit chansen att spela i USA. Främst är det spelare från lägre divisionerna i Sverige som lockats, berättar Linus Malmström.
– Tempot på plan där är lite lägre. Inte så att man bara kan ställa ut skorna, klart man får jobba för det, men det går att orka ett sådant här ligaspel, även efter en lång säsong hemma.
Elleverantören Cheap Energy, som är ny partner till Svenska Innebandyförbundet, sponsrar också klubblaget Florida Vikings, där Linus Malmström spelade. Att engagera sig i både Sverige och USA känns självklart, säger Fredrik Steen på Cheap Energy.
– Innebandy är en fantastiskt tillgänglig sport med låga trösklar. Men den skulle vinna på att bli större i världen. Vi vill gärna bidra där vi kan, både här hemma och i USA, där det finns många eldsjälar som sliter med att växa sporten.
Varför det blev just Florida Vikings beror på ett besök i Orlando.
– Vi var där och såg hur otroligt hårt och dedikerat de kämpar för att sätta innebandyn på kartan lokalt. Vi kunde känna igen oss i underdogperspektivet och ville räcka ut en hand. Det kändes viktigt.
Linus Malmsten tror att sporten kan ha framtiden för sig i USA.
– De har ett kul upplägg med sin intensiva liga, men den behöver bli lite större, med lite fler lag för att bli riktigt intressant. Jag hoppas de kan hitta vägar att samarbeta sinsemellan mellan klubbarna, då kan det bli riktigt bra.
De flesta av lagen hade inte bara europeiska spelare, utan även coacher. Och det krävs, anser Linus Malmgren.
– Det är nog där den största skillnaden ligger. Vi i Sverige och Europa spelar inte bara innebandy, vi tänker den också. Det taktiska tänkandet i de amerikanska lagen är en bit efter, och behöver utvecklas. Men det kommer ju med övning i matchspel och ligaspel. Sporten är ju fortfarande väldigt ung i USA.
Själv skulle han gärna åka tillbaka igen.
– Det var en riktigt rolig upplevelse. Vi fick se mycket och uppleva mycket även vid sidan av planen. Och att få möta lite nya motståndare i nya konstellationer, det var motiverande.
Samtidigt, betonar Linus, förlorar man som spelare viktiga viloveckor.
– Säsongen blir ju väldigt lång när man hoppar över den naturliga viloperiod, framför allt mentalt, som vi har i juli. Men orkar man det, då är det en riktigt kul grej.