Ta mig till avsnitten!

Svensk Innebandy firar 40 år som förbund och storsatsar med lansering av podcasten Från ribbstolar till Globen. Avsnitten, inlästa av Marie Richardson, skildrar några av innebandyns största ögonblick med medverkande som Niklas Jihde, Kristina Landgren, Lasse Granqvist och Dogge Doggelito. 

Den 18 augusti släpps första avsnittet av Svensk Innebandys podcast Från ribbstolar till Globen som en del i firandet av förbundets 40-årsjubileum. Lyssnarna kommer under tio avsnitt få höra om några av innebandyns starkaste ögonblick. Det handlar om personer, lag och mästerskap värda att minnas. Men framför allt handlar det om passionen och kärleken till den svenska folksporten, innebandy. Podcastens form blandar intervjuer med ett skrivet manus inläst av dramatenskådespelaren Marie Richardson. 

- Innebandyn är en sport som förenat otroligt många människor och på så sätt varit en avgörande faktor i deras liv. En idrott av sådan vikt kräver en ordentlig dramatisering. Vilket den får, tack vare henne, säger Stefan Jonasson, marknads- och arrangemangschef på Svensk Innebandy.

I avsnitten varvas några av innebandyns största stjärnor med personer som på sitt sätt bidragit till att forma sporten till det den är idag. I första avsnittet med titeln “Niklas Jihde - En sista seger” berättar Niklas Jihde om en karriär som ständigt tänjde på gränserna för hur långt en innebandyspelare kan gå.  

Därefter följer historien om förortslaget Balrog Oilers, med gäster som Dogge Doggelito och Bruno Lundberg. Vidare gör serien nedslag i Kristina Landgrens värv, den första kvinnan att leda ett svenskt herrlandslag, och Pontus Berger och Yoonis Hassan berättar om hur de startade ett somaliskt landslag i Bergsjön.  

Vi hör även sportjournalisten Lasse Granqvist och sportredaktören Micael Fasth berätta om det allra första världsmästerskapet, utmaningarna med det och striden med vanlig sportmedia.  

Sporten har under 40 år gått från en oanmärkt rastaktivitet till att frambringa några av Sveriges största idrottshändelser. Däremellan finns oändligt med historier värda att berätta och därför görs ingen gränsdragning mellan den grandiosa finalen och den mindre träningen. Just den typen av inkludering har alltid varit en central del av svensk innebandy.  

- Innebandy är i grunden en väldigt okomplicerad sport som kan utövas av alla. Att i podden lyfta historier om den kraften och sportens förmåga att skapa gemenskap kändes därför självklart för oss, säger Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy.

Första avsnittet av Från ribbstolar till Globen finns tillgängligt på alla vanliga poddplattformar från och med den 18 augusti och avsnitten släpps därefter varannan vecka. 

Lyssna på podcasten här:
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 1
Avsnitt 1 - Niklas Jihde - En sista seger
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 2
Avsnitt 2 - Balrog Oilers - Demonerna från Botkyrka
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 3
Avsnitt 3 - Somaliska Innebandylandslaget
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 4
Avsnitt 4 - Världens Bästa Landslag
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 5
Avsnitt 5 - Världsmästerskapet 1996 - "Ni förtjänar inte ett VM, töntar"
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 6
Avsnitt 6 - Kristina Landgren - "Stjärnlagets nya tränare: en tjej"
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 7
Avsnitt 7 - Världsmästerskapet 2006 - Hack i hälinen
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 8
Avsnitt 8 - IKSU - laget som försvann
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 9
Avsnitt 9 - Mullsjö AIS - Tillsammans mot drömmen
Podcast Från Ribbstolar Till Globen Avsnitt 10
Avsnitt 10 - Historien om alltings början

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS