SIU-modellen uppdaterad: "Fylld av etablerad kunskap"

Publicerad
Unga tjejer gör highfive

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) har funnits sedan 2012. Nu har modellen – som berör allt ifrån de yngsta spelarna till eliten och våra äldsta utövare – reviderats med färsk forskning och uppdateringar. 

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell – SIU – är vår beskrivning för hur vi utövar idrott i allmänhet och innebandy i synnerhet och såg dagens ljus 2012. Under dessa tolv år har det skett ett gäng mindre förändringar men nu, ett decennium senare, görs den största revideringen någonsin där huvudmodellen och innehållet kommit att förändras mer påtagligt.

Vi har dels gjort en uppdatering i enlighet med den senaste forskningen på de områden som SIU omfattar, dels sett över utformningen där vi lyfter fram ungefär samma saker som tidigare men inte uppdelat i lika många nyckelområden som förra modellen, säger Anders Jonsson utvecklingschef på Svensk Innebandy och fortsätter:

– Vidare har det tillkommit vissa saker som lyfter fram helheten med den goda idrottsmiljön och att föreningen, inte bara enskilda ledare, behöver känna till SIU och förhålla sig till modellen. Det finns också ett antal uppfräschade och även helt nya bilder i materialet. 

I utvecklingsmodellen tydliggörs Svensk Innebandys vision att vara Folksporten för alla – alltid och visar att Svensk Innebandy har något att erbjuda för alla oavsett ålder, ambitionsnivå och förutsättningar. SIU är anpassad till biologisk ålder snarare än kronologisk ålder. 

– SIU är fylld av etablerad kunskap om vad som fungerar när det kommer till individers idrottsliga utveckling och för att alla ska känna sig välkomna och vilja spela innebandy hela livet, säger Anders Jonsson och förtydligar:

– Man kan säga att SIU sätter tonen för alla innebandyaktiviteter, alla åldrar och alla ambitionsnivåer, och ger oss en gemensam grund att stå på när innebandyn ska bli det givna förstavalet för alla som vill leka, träna och tävla i idrott.

Publicerad av Martin Almroth

AV6I5687
Tryck här för att komma till SIU-modellen

SIU på fem punkter

  • SIU visar innebandyns rika bredd och stora möjligheter oavsett ålder, ambition och förutsättningar.
  • SIU är indelad i olika nivåer som har koppling till åldrar, men framför allt till utvecklings- och ambitionsnivå.
  • De olika nivåerna illustreras i form av pusselbitar som visar att man kan röra sig mellan olika nivåer beroende på intresse och förutsättningar.
  • Utvecklingsmodellen tydliggör att man kan börja med och komma tillbaka till innebandyn i olika skeden av livet.
  • SIU utgör även ett stöd för föreningar när det gäller att klargörapå vilka nivåer som man vill bedriva sin innebandy.
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS