Inbjudan till kostnadsfri inkluderingskonferens under VM
Vill du kombinera en dag med inkluderingsarbete för din förening och en VM-kvartsfinal? Då är den kostnadsfria konferensen som sker den 12 december – och riktar sig mot föreningar och distrikt som vill veta mer om inkluderingsarbete – något för dig. Se programmet i botten av artikeln.
Svensk Innebandy vill skapa skapa en framtid där alla har en plats på planen. I samband med att innebandy-VM spelas i Malmö bjuder Svenska Innebandy in till konferensen Folksporten Innebandy – Utveckla och rekrytera.
Konferensen riktar sig särskilt till föreningar och SDF som vill ta del av kunskap och erfarenheter kring hur idrotten kan lyckas med sitt inkluderingsarbete i socioekonomiskt svaga områden och göra innebandyn till en idrott för alla. Konferensen äger rum den 12 december klockan 11:00-16:45 i Malmö.
Dagen avslutas med att titta på VM-kvartsfinalerna som spelas på Malmö Arena. Hela konferensen är kostnadsfri. Se hela inbjudan, och anmäl dig via knappen – senast den 9 oktober 2024.
Datum: 12 december 2024
Tid: 11:00-16:45 (fika från 10:30)
Plats: Scandic Hotel Triangeln
Publicerad av Martin Almroth
Varmt välkomna till Folksporten Innebandy – Utveckla och rekrytera!
Program:
10:30 Fika
11:00 Välkomna till konferensen Folksporten Innebandy – Utveckla och rekrytera!
Helén Wiklund Wårell, ledamot i Svensk Innebandys förbundsstyrelse, öppnar konferensen
Information om dagen
11:20 Att stärka idrottsliga förutsättningar för tjejer i socioekonomiskt utsatta områden och att utgå ifrån målgruppens perspektiv, RF SISU Västra Götaland
RF SISU Västra Götaland driver en satsning för att tjejer i socioekonomiskt utsatta områden i större utsträckning ska komma in i, och stanna kvar i föreningsidrotten. Genom ambassadörer från målgruppen inkluderas målgruppens perspektiv i alla steg av föreningarnas inkluderingsarbete.
12:10 Föreningsexempel: Sirius Innebandy, Pernilla Johansson.
Sirius Innebandy bedriver verksamheten Siriklubban för att engagera flickor i ett socioekonomiskt svagt område i Uppsala. Siriklubban är organiserat som en del av Sirius Innebandys ordinarie verksamhet.
12:30 Lunch
13:30 Föreläsning: Om idrott i socialt utsatta områden
Johan R Norberg, forskare på Malmö universitet och utredare på Centrum för idrottsforskning, föreläser om hur socioekonomiska förutsättningar påverkar barn- och ungdomsidrotten, och ger några medskick kring hur föreningar kan tänka i sitt arbete med inkludering av socioekonomiskt svaga områden.
14:15 Gruppdiskussion
Vi diskuterar i grupper och utbyter tankar, erfarenheter och reflektioner från dagen.
15:00 Fika
15:30 Föreningsexempel: SKB Sundsvall, Magnus Svensson
SKB Sundsvall grundades 2019 för att skapa en rolig och meningsfull fritid för barnen i en socioekonomiskt svag stadsdel. Innebandy som kvällsträning och senare matchspel blev väldigt populärt, inte minst hos tjejerna som inte idrottade i lika hög grad som killarna i området. Under SKB:s korta men intensiva livstid har klubben fått uppleva med- och motgångar i en inspirerande och kaotisk föreningsmiljö.
15:50 Föreningsexempel: IBF Borlänge, Abdirizak Ali och Pontus Berger
Abdirizak är ledare och huvudansvarig för en integrationsgrupp i IBF Borlänge, och leder bland annat fredagsinnebandy i området Tjärna ängar. Pontus Berger sitter som styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet, och drev under många ett arbete med att starta upp innebandyverksamhet i östra Göteborg, bland annat i Bergsjön. Samtalet börjar i Bergsjön, där Pontus och Abdirizak möttes, och leder till IBF Borlänges inkluderingsarbete och hur de når ut till deltagare som kanske aldrig tidigare har testat innebandy.
16:10 Information om vilket stöd som går att få från Svenska Innebandyförbundet
Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.
16:25 Avslutning
Reflektioner kring dagen från Pontus Berger
17:30 Matchstart VM-kvartsfinal på Malmö Arena